Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις και τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο ακροατήριο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Νέο αφήγημα αναζητά η κυβέρνηση, καθώς, δύο χρόνια μετά τις εκλογές και έναν χρόνο μετά την πανδημία, πολλά έχουν αλλάξει τόσο στην κοινωνία όσο και στις ανάγκες των πολιτών.

Το οικονομικό πρόγραμμα το οποίο είχε παρουσιάσει προεκλογικά η κυβέρνηση και αφορούσε κυρίως τη μεσαία τάξη, στην οποία επένδυσε προ των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα πρέπει να αναθεωρηθεί κάτω από τα νέα δεδομένα τα οποία έφερε η πανδημία και το μακράς διάρκειας λοκντάουν που επιβλήθηκε στη χώρα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο Μαξίμου δεν μπορούν να αγνοήσουν τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων που περιγράφουν έντονη και ευρεία δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας, περιλαμβανομένων των οικονομικών.

Δεν μπορούν ακόμη να αγνοήσουν την έντονη ανησυχία – η οποία αποτυπώνεται σε πλήθος κλαδικών ερευνών – των μικρομεσαίων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, για το ενδεχόμενο να προβούν σε απολύσεις, για την αδυναμία τους να επενδύσουν έστω και ένα ευρώ για να πάνε τις επιχειρήσεις τους ένα βήμα παρακάτω.

Γνωρίζουν άλλωστε όλοι – κυβέρνηση και μικροί επιχειρηματίες – ότι η δομή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (του αποκαλούμενου ταμείου ανάκαμψης, το οποίο όμως… δεν είναι ταμείο, αλλά ένας μηχανισμός επιδοτήσεων, δανείων και μόχλευσης κεφαλαίων) δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του από μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες της πανδημίας και των λοκντάουν των περασμένων μηνών.

Ανησυχία και επανεκκίνηση

Η πρόσφατη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον νομό Ηλείας, όπου βρέθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες πολίτες που αγωνιούσαν για την επόμενη μέρα – πολλοί από αυτούς γνωστοί Δεξιοί της περιοχής – θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρώτη φορά ίσως μετά την πανδημία κατάλαβαν ότι, ανεξάρτητα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι διασφαλισμένη ούτε καν σε μικρό βάθος χρόνου.

Παράλληλα, η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ταμείο ανάκαμψης και την οικονομία – οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – έχουν φέρει εκνευρισμό στους συνεργάτες του Μητσοτάκη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεισδύσει στο θεωρούμενο ως «δικό τους» ακροατήριο.

Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός αποφάσισε μέσα στο καλοκαίρι να επανεκκινήσει την κυβερνητική μηχανή, δεδομένου ότι, εξαιτίας της πανδημίας, στην πραγματικότητα μόνο τέσσερα υπουργεία σήκωσαν το βάρος της καθημερινότητας: το Υγείας, το Μεταφορών, το Προστασίας του Πολίτη και το Ψηφιακής Πολιτικής.

Οικονομία, θέματα ασφάλειας και μεταρρυθμίσεις θα μετρηθούν πλέον κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, στην οποία επένδυσε το Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης επιθυμεί να απαντήσει στις κατηγορίες περί νεοφιλελευθερισμού και σκληρής Δεξιάς και να υπερασπιστεί το επιχείρημά του ότι η κυβέρνηση είναι φιλελεύθερη και με κεντρώο προφίλ.

Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ξαναμπεί σε λοκντάουν ακόμα και αν ο κορωνοϊός επιστρέψει μέσω μεταλλάξεων το φθινόπωρο, ο Μητσοτάκης θέλει μέχρι και το φθινόπωρο να έχει δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, με το οποίο θα προσεγγίσει τους δύσπιστους πολίτες.

Με αφετηρία τη ΔΕΘ
Ορόσημο για τη διαδικασία αυτή είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στη μετά Covid-19 εποχή.

Εάν μάλιστα τελικά αποφασίσει να μην πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, δεν αποκλείεται να έχει στο μεταξύ κάνει και ανασχηματισμό βγάζοντας εκτός όσους δεν τράβηξαν στην πανδημία και βάζοντας μέσα νέα στελέχη που θα ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης και θα δώσουν πνοή στη Ν.Δ.

Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός ψάχνει στελέχη σαν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος εμφανίζεται να παίρνει τον καλύτερο βαθμό στο τεφτέρι αξιολόγησης του Μητσοτάκη. Μέχρι τότε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί την καθημερινότητα, η οποία πάντα κρύβει εκπλήξεις.

Τέσσερις άξονες
Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα κινηθεί με επιτυχία πάνω σε τέσσερις άξονες:

● Ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα φέρει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

● Ότι θα περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα νομοθετήματα μέσα στο καλοκαίρι χωρίς εσωκομματικούς τριγμούς.

● Ότι θα υπάρξει ένα πλάνο φοροαπαλλαγών και οικονομικών μέτρων στήριξης.

● Ότι η διαχείριση του τουρισμού θα φέρει τα αναμενόμενα οφέλη.

Σε αυτή τη φάση ζητούμενο είναι η σωστή αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεν θα περιοριστεί στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά για το σχέδιο Πισσαρίδη.

Το ζητούμενο είναι δηλαδή το πώς θα ενισχυθεί πλέον η πραγματική οικονομία, καθώς τελειώνουν τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα στην πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα έρθει μαζί με τον τουρισμό, στον οποίο η κυβέρνηση έχει ποντάρει όλα της τα λεφτά. Το ποντάρισμα αυτό, ωστόσο, εμπεριέχει έναν σοβαρό κίνδυνο: Να βρεθεί μετέωρη και με μια μεγάλη τρύπα η οικονομία εάν τελικά οι τουρίστες από τις χώρες που αποτελούν τους μεγάλους μας «πελάτες» δεν προτιμήσουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...