Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη – Η ανακήρυξη συνδυασμών και η απλή αναλογική

Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει και επίσημα η χώρα, καθώς σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθνικό θέμα μείζονος σημασίας, καθώς οι εκλογές γίνονται μερικές εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολίτες
Για το λόγο αυτό, μετά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γι’ αυτό το σκοπό νωπή λαϊκή εντολή και συνθήκες σταθερότητας στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, στο μηνύμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως παρέμεινε πιστός στη δέσμευση του να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες και να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο.

Τι προβλέπει το άρθρο 41
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής που υπογράφουν όλοι οι υπουργοί και θα ακολουθήσει στη θυροκόλλησή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Αυθημερόν, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη αυτή προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Η ανακήρυξη συνδυασμών και η απλή αναλογική
Δέκα ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει αν θα επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, θα γίνουν γνωστά αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ