Οι ευρωβουλευτές έδωσαν την Τετάρτη το τελικό πράσινο φως σε μια νέα νομοθεσία (Media Freedom Act), για την προστασία των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης της ΕΕ από πολιτικές ή οικονομικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να προστατεύουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και θα απαγορεύεται κάθε μορφή παρέμβασης στις εκδόσεις.
Προστασία του έργου των δημοσιογράφων
Οι αρχές θα απαγορεύεται να πιέζουν τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, μεταξύ άλλων με την κράτησή τους, με κυρώσεις, με έρευνες στα γραφεία τους ή με την εγκατάσταση παρεμβατικού λογισμικού παρακολούθησης στις ηλεκτρονικές τους συσκευές.
Το Κοινοβούλιο προσέθεσε σημαντικές εγγυήσεις για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, η οποία θα είναι δυνατή μόνο κατά περίπτωση και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από δικαστική αρχή που ερευνά σοβαρά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα υποκείμενα θα έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται μετά την παρακολούθηση και θα μπορούν να την αμφισβητήσουν ενώπιον δικαστηρίου.
Ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης
Για να αποφευχθεί η χρήση των μέσων ενημέρωσης για πολιτικούς σκοπούς, οι επικεφαλής και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους θα πρέπει να επιλέγονται μέσω διαφανών και αμερόληπτων διαδικασιών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι δυνατή η απόλυσή τους πριν λήξει η σύμβασή τους, εκτός εάν δεν πληρούν πλέον τα επαγγελματικά κριτήρια.
Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες και η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και προβλέψιμη.