Είναι οριστικό: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μετά από αρκετές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, και εσωτερικές αντιφάσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την Τετάρτη, μέσω συνέντευξης στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, την υποβολή του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοινώνεται επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση και την ψήφιση του, που φαίνεται να προγραμματίζεται πριν από τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Ομόφυλα ζευγάρια: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για γάμο και υιοθεσία

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, πέραν του πολιτικού γάμου, δίνεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας μέσω υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει όλα τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την ψήφιση, περιλαμβάνοντας την ύπαρξη κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές και τους υπουργούς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, επικρατεί η άποψη υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, καθώς πρόκειται για ένα ταυτοτικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, όσον αφορά τους υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης κλίνει προς το να ζητήσει κομματική πειθαρχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτήν την επιλογή, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να μην ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση.

Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται μια ομάδα κρούσης πολιτικών στελεχών, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Νίκο Ρωμανό, και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο τελευταίος, εκτός από την ψήφιση, αναλαμβάνει και σημαντικό ρόλο στην επικοινωνιακή υποστήριξη στο πιο δεξιό και παραδοσιακό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται να αντιδρά.

Συνολικά, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποκτά ευρύτερα χαρακτηριστικά, δείχνοντας μια προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας προς κοινά θέματα πέρα από τα παραδοσιακά της πλαίσια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ