Δοκιμασία για τις τράπεζες τα 500 δισ. που πρέπει να πληρώσουν στην ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ηπείρου αναγκάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από δάνεια της εποχής της πανδημίας.

Ενώ τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας θα πρέπει να περιορίσουν τις συνολικές επιπτώσεις των τραπεζών από το γιγαντιαίο πακέτο που πρέπει να αποπληρωθεί, μεμονωμένες τράπεζες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι του Bloomberg. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες όμως να μην είναι πολύ πίσω.

Τα ανεξόφλητα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερα από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ , πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές της θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

Καθώς τα 476,8 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων TLTRO λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες εταιρείες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πάνω από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ».

H EKT αφήνει τα δάνεια TLTRO να λήξουν, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, καθώς θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πια να στηρίζει τις τράπεζες. Όμως, αξιωματούχοι της εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις τράπεζες με την πιο περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ο Αντρέα Ενρία είχε προειδοποιήσει ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν «σημαντική εξάρτηση» από τα TLTRO.

Οι ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισ. ευρώ για να προετοιμαστούν για περαιτέρω αποπληρωμές δανείων TLTRO το 2024, σύμφωνα με την NatWest Markets. «Κάποιοι οργανισμοί, πιθανότατα οι μικρότερες τράπεζες, θα έχουν στενότητα ρευστότητας ακόμα και βραχυπρόθεσμα», εκτιμά ο οίκος.

Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν αρκετές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση, μέσω της αγοράς repos και της αγοράς ομολόγων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ