Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2024 «βλέπει» το ΔΝΤ.
Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά και μάλιστα σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2024. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κινηθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις της Άνοιξης για το 2023 ενώ δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον για φέτος.
Σύμφωνα με το Ταμείο, το 2023 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό τριπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% (από 2,6% που προέβλεπε την Άνοιξη) το 2023. Το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2% (την Άνοιξη εκτιμούσε ότι θα φτάσει στο 1,5%), εκτίμηση χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού το επόμενο έτος θα φτάσει στο 3%.
Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι 0,7% για το 2023 και 1,3% το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη (μαζί με την Ισπανία που επίσης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%) μετά την Μάλτα (3,5%) και την Κροατία (2,7%). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2023 θα επιβραδυνθεί με ρυθμό 0,5% όταν την Άνοιξη προέβλεπε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1%.
Οι εκτιμήσεις για την ανεργία
Όσον αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη επιτυγχάνοντας μάλιστα το 2024 να υποχωρήσει κάτω από το 10%. Πιο συγκεκριμένα φέτος η ανεργία θα μειωθεί στο 10,8% (από 11,2% που προέβλεπε την Άνοιξη) και στο 9,3% το 2024. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 αίρεται το «πάγωμα» των τριετιών και όλων των επιδομάτων πολυετίας, τριετίας, πενταετίας και γενικότερα μισθολογικής ωρίμανσης στον ιδιωτικό τομέα με κερδισμένους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία πριν από τη 14η Φεβρουαρίου 2012.
Σημειώνεται ότι με βάση τον μνημονιακό νόμο του 2012 οι τριετίες είχαν «παγώσει» μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία, σε ετήσια βάση, κάτω από το 10%. Επίσης προβλέπεται ότι από την 1/1/2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10% και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται εκ νέου το «ξεπάγωμα». Μάλιστα, η διάταξη θα επανενεργοποιείται όταν ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός θα αποτυπώνεται στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ υποχωρήσει κάτω του 10%.
Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2023 θα διαμορφωθεί στο 4,1%, παραμένοντας σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και στο 2,8% το 2024. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι το 2023 θα φτάσει στο 5,6% για να υποχωρήσει το 2024, αν και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 3,3%.