Διπλωματική υπερδύναμη η Ινδία – Πώς θα εκτονώσει τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, Κίνας-Ταϊβάν και Ιράν-Ισραήλ

Να εκτονώσει τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, Κίνας-Ταϊβάν και Ιράν-Ισραήλ επιδιώκει η Ινδία, μεσολαβώντας ως διπλωματική υπερδύναμη.
Όπως σημειώνει το Eurasian Times σε ανάλυσή του, η Ιαπωνία απλοποίησε την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο έλεγχος του Βερολίνου οδήγησε σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε ΕΣΣΔ.
Η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου έλυσε προσωρινά το ζήτημα λόγω της απειλής πυρηνικών από τα δύο έθνη.
Ο κόσμος έγινε μάρτυρας της διαμετρικά αντίθετης δύναμης των πυρηνικών όπλων, κοινώς γνωστών ως Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ), ως “Φύλακες της Ειρήνης”.
Οι ΗΠΑ και στη συνέχεια η ΕΣΣΔ αποφάσισαν να θάψουν το τσεκούρι και να διατηρήσουν μια ανήσυχη ειρήνη.
Ο κατακερματισμός της ΕΣΣΔ το 1989 έκανε πολλούς στρατηγιστές να πιστεύουν ότι προέκυψε ο μονοπολικός κόσμος με τις ΗΠΑ ως τη μοναδική υπερδύναμη. Περισσότερο από κάθε άλλο έθνος, οι ΗΠΑ πίστευαν επίσης στο υβριδικό καθεστώς του numero uno.
Αν η στρατιωτική απογραφή ήταν η μόνη παράμετρος που θα έκρινε τη θέση του νούμερο ένα, οι ΗΠΑ ήταν και είναι η δύναμη νούμερο ένα ακόμη και το 2023.
Είναι ειρωνικό αλλά αληθινό ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα πιο σύγχρονα όπλα και την τεχνολογία αιχμής και δεν έχουν κερδίσει ποτέ πραγματικά έναν πόλεμο που διεξήχθη από αμερικανικά στρατεύματα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ΗΠΑ υπέστησαν βαριές ήττες, είτε πρόκειται για περισσότερες από 58.000 σακούλες με πτώματα από το Βιετνάμ είτε για μια ανεπιτυχή εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Η ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να καταπολεμήσει τη φωτιά με βενζίνη. Έχει διαπράξει αυτή την ανοησία τις τελευταίες επτά δεκαετίες και συνεχίζει να το κάνει.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πιο κρίσιμη δοκιμασία της διπλωματίας λόγω του ρόλου τους μέχρι στιγμής στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Εάν οι παίκτες (τα έθνη του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ) δεν αποσυρθούν από τον αγωνιστικό χώρο, οι ΗΠΑ έχουν έναν απρογραμμάτιστο αγώνα κρίκετ/μπέιζμπολ χωρίς “εξοπλισμό κρίκετ” με τους βηματοδότες από τη Ρωσία και την Κίνα να εκσφενδονίζουν την μπάλα με υπερηχητικές ταχύτητες.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σχεδόν πολεμική κατάσταση σε τρία διαφορετικά μέτωπα,
Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά εναντίον της Ουκρανίας;
Θα επιτεθεί η Κίνα στην Ταϊβάν;
Και θα επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Θα προβεί σε αντίποινα το Ιράν και πώς;

Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Η κυβέρνηση του Biden δεν ήταν στα καλύτερά της όταν ασχολήθηκε με τον Putin – ο Biden του απευθύνθηκε προσωπικά με βρισιές.
Παρά τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να σταματήσει την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο Putin έχει ήδη χρησιμοποιήσει το “όπλο του φυσικού αερίου” εναντίον της Ευρώπης, φέρνοντας έτσι την παγωνιά του αρκτικού χειμώνα.
Το “όπλο του φυσικού αερίου” έχει ήδη διογκώσει τον ενεργειακό λογαριασμό της Γερμανίας για το οικονομικό έτος 2023 κατά 160 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με σύγχρονα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων.
Η μόνη θετική πλευρά μετά από ένα χρόνο πολέμου ήταν η κινεζική πρόταση δώδεκα σημείων για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ΗΠΑ και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν αδικαιολόγητη ενθάρρυνση στην Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο, παρά τις καταστροφικές ζημιές σε ζωές και υποδομές, σημειώνει το Eurasian Times.

Σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν

Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο σε περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν; Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τα εξής:
Θα πρέπει οι ΗΠΑ να στείλουν το στρατιωτικό προσωπικό τους και να συμμετάσχουν ανοιχτά στην επίθεση του κινεζικού στρατού στην Ταϊβάν;

Ή

Να παραμείνουν θεατές στην κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν και, στην πορεία, να αντιμετωπίσουν τον εξευτελισμό στη διεθνή σκηνή.
Όμως, με τη μαζική ανάπτυξη πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κατάσταση θερμού πολέμου εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Ισραηλινή επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Το Ιράν έχει ήδη ισχυριστεί ότι έχει επιτευχθεί 84% συγκέντρωση ουρανίου. Αν αυτό αληθεύει, το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες/μήνες από την παραγωγή πυρηνικού όπλου.
Το χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να περάσει χωρίς αντίλογο. Εάν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα προβούν σε στρατιωτικά αντίποινα κατά του Ιράν;
Θα παράσχουν οι ΗΠΑ ειδικά όπλα που απαιτούνται στο Ισραήλ για να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι ενσωματωμένες σε λόφους;
Πώς θα χειριστούν οι ΗΠΑ την καταδίκη από τη Ρωσία, την Κίνα και ίσως τα κράτη της ΕΕ;

Επιλογές των ΗΠΑ

Να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για να κρατήσουν τα κάρβουνα αναμμένα, επιτυγχάνοντας έτσι τον στρατιωτικό και στρατηγικό τους στόχο να διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας.
Να στηρίξουν άμεσα την Ταϊβάν εάν και όταν το Πεκίνο εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν, πραγματοποιώντας αμφίβια/αεροπορική επίθεση με την υποστήριξη της PLAAF σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Blitzkrieg του 21ου αιώνα.
Η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μαζικά αντίποινα από το Ιράν, πιθανώς με SSM. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ. Ακόμη και η πυρηνική επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απειλή.
Τα παραπάνω ενδεχόμενα ήταν μέχρι στιγμής στη σφαίρα της συζήτησης κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, αλλά μια σαφής πιθανότητα από την ημερομηνία αυτή. Η Ρωσία έχει ήδη ασκήσει την επιθετική επιλογή. Η Κίνα και το Ισραήλ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι πλέον σενάριο για πολεμικά παιχνίδια στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Είναι πραγματικό.

Το δίλημμα των ΗΠΑ

Εάν οι ιθύνοντες των ΗΠΑ αποφασίσουν να επέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία. Θα ήθελαν οι ιθύνοντες των ΗΠΑ να γίνουν μάρτυρες μιας “Χιροσίμα” στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν δύο πράγματα: πρώτον, να είναι μέρος μιας ετερογενούς ομάδας και, δεύτερον, να μην αποξενώνουν φίλους.
Η διασπάθιση της ενέργειάς μας για την προστασία των άλλων μπορεί να μην αφήσει στις ΗΠΑ αρκετή δύναμη πυρός για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν την πολιτική στρατιωτικών επεμβάσεων εκτός της αμερικανικής ενδοχώρας, εκτός από ανθρωπιστικούς λόγους/βοήθεια. Η κατηγορηματική προειδοποίηση του Πούτιν για πυρηνική απάντηση σε μια μη πυρηνική επίθεση δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η κρατικά υποστηριζόμενη πολιτική των ΗΠΑ για την επιβολή της θέλησης σε άλλους δεν είναι, τελικά, καλή πολιτική.

Η θέση της Ινδίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Ινδίας στο τρίγωνο των υπερδυνάμεων Κίνας – Ρωσίας – ΗΠΑ.
Θα χρησιμοποιήσει η Ινδία τις διπλωματικές της ικανότητες για να εκτονώσει την ένταση, η οποία θα κατακλύσει τον πλανήτη αν αφεθεί να κλιμακωθεί;
Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν έρθει πολύ πιο κοντά από ποτέ.
Η εχθρότητα που επικρατούσε μεταξύ Κίνας και Ρωσίας τη δεκαετία του ’70 έχει δώσει τη θέση της σε έναν ώριμο στρατηγικό διάλογο.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα είναι ο μοναχικός κυνηγός στην αλλαγή στρατηγικού παραδείγματος απόψεων και συμμαχιών, τόσο πολιτισμικά όσο και στρατιωτικά.
Μεταξύ όλων των εθνών στον κόσμο, η Ινδία απολαμβάνει μια μοναδική θέση.
Η Ινδία έχει άριστες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, μια «ιστορία επιτυχίας» των Ινδών διπλωματών.
Οι απειλές των ΗΠΑ και οι περιορισμοί της JCPOA δεν θα αποτρέψουν/δεν μπορούν να αποτρέψουν το επικείμενο ισραηλινό χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η ινδο-ιρανική και η ινδο-ισραηλινή σχέση θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή από το να γίνει πραγματικότητα.
Ας ελπίσουμε ότι πρέπει να γίνουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μέσω της Ινδίας.
Οι επιτυχείς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των Ινδών διπλωματών θα επιτύχουν δύο πράγματα: πρώτον, θα αποτρέψουν την ένοπλη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ και, δεύτερον, ίσως αποτρέψουν το Ιράν από το να γίνει πυρηνικό.Ένα πυρηνικό Ιράν δεν είναι μόνο μια “υπαρξιακή απειλή” για το Ισραήλ, αλλά και μια “υπαρκτή απειλή” για την Ινδία, αν το δει κανείς στο πλαίσιο του Πακιστάν.
Κανένα από αυτά δεν θα επιτευχθεί με την εκ νέου εφαρμογή μιας “τροποποιημένης” JCPOA (συμφωνία για τα πυρηνικά).
Η αυστηρή προειδοποίηση του Ισραήλ δεν πρέπει να χαθεί από τα μάτια των P5+1, αλλιώς.
Ο χρόνος και η ευκαιρία έχουν ωριμάσει, ώστε η Ινδία να αναδειχθεί σε διπλωματική υπερδύναμη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Η τοποθέτηση της Γκιλφόιλ στην Αθήνα και οι business στα Βαλκάνια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η τοποθέτηση της Κίμπερλι...