Δημοσκόπηση-σοκ: Ντέρμπι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την τρίτη θέση

Ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του σταθερά δεύτερου ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που παρουσίασε στο Attica TV την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση δείχνει μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ για την 3η θέση.

Η μέτρηση δείχνει ότι η νεοσύστατη Νέα Αριστερά συγκεντρώνει το πολυπόθητο 3% που την βάζει στη Βουλή, ενώ στη δημοσκόπηση δίνεται έμφαση στην ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να δηλώνει «υπέρ» αλλά ταυτόχρονα να ζητεί κανόνες.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση για την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 30% , ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ (10%) που βρίσκεται μόλις μισή μονάδα πάνω από του 4ο ΚΚΕ (9%). Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 5%, οι Σπαρτιάτες 3% και η Νίκη με 3%, όπως και η Νέα Αριστερά.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με όρους και κανόνες

Στο ερώτημα σχετικά με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι πολίτες συμφωνούν με την ίδρυσή τους δηλώνοντας υπέρ σε ποσοστό 59%. Αντίθετο με τα ιδιωτικά ΑΕΙ δηλώνει το 37%.

Για το ίδιο ερώτημα αναφορικά όμως με τις πολιτικές καταβολές των ερωτηθέντων, στην πρώτη θέση βρίσκονται ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 75% και ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 65%. Αντίθετα, πρωτιά σε όσους τάσσονται κατά διεκδικεί το ΚΚΕ με ποσοστό 74% και με μικρή διαφορά έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ (62%) – ωστόσο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποσοστό, 34% συμφωνεί με την ίδρυσή τους.

Αναφορικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, η συντριπτική πλειονότητα με ποσοστό 91% απάντησε ότι προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου κανόνων.

Θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη με βάση την…οικονομία

Για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και τους κυρίαρχους παράγοντες που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών, σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η οικονομία με ποσοστό 36%, ακολουθεί το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού (27%) και η εξωτερική πολιτική – εθνικά θέματα (24%) . Ανησυχία φαίνεται ότι προκαλεί και το πρόβλημα της εγκληματικότητας όμως όπως και τα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα αφού με ποσοστό 19% καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση. Με μικρή διαφορά ακολουθεί το σύστημα υγείας και τα πολιτικά σκάνδαλα (18%).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ