Δημοσκόπηση με εκπλήξεις και ανατροπές στη Σία Κοσιώνη και τον ΣΚΑΪ (vid)

Δημοσκόπηση για τον χώρο του κέντρου στην Ελλάδα διενήργησε η εταιρεία Prorata σε δείγμα 1.230 ατόμων στο διάστημα Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024. Τα στοιχεία δείχνουν κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο, ενώ οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 58% όσων αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο του κέντρου, είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, σήμερα, όταν ερωτώνται πιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν αύριο διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει το 41%. Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 17% από τον επίμαχο πολιτικό χώρο.

Την επιρροή του στο κέντρο αυξάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιλέγει το 17% των κεντρώων (έναντι 11% που το έπραξε στις εκλογές του Ιουνίου) ενώ «τσιμπάει» και ο ΣΥΡΙΖΑ που από 7% τον Ιούνιο, προσελκύει σήμερα το 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata, το 66% των πολιτών συμφωνεί με το δικαίωμα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο διαφωνεί σε ποσοστό 58% με το να υιοθετούν παιδιά.

Μάλιστα εάν εξεταστεί από άποψη πολιτικής ταυτότητας το 59% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι του 38% που διαφωνεί, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνεί με τη σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ., το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 10% των Σπαρτιατών, το 22% της Ελληνικής Λύσης, το 12% της Νίκης, το 65% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 81% της Νέας Αριστεράς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ