Δημοσκόπηση ισοδυναμεί με ηλεκτροσόκ και δείχνει ότι έρχεται σοβαρή πολιτική κρίση (pic)

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με ηλεκτροσόκ ισοδυναμούσαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Κυριακή 4 Ιουνίου στην Γερμανία, καθώς οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 19%! Για να φανεί το μέγεθος των ανατροπών που προκαλεί η δημοσκόπηση ξεχωρίζουμε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ακολουθεί τη φασιστική Εναλλακτική για την Γερμανία κερδίζοντας 18%, δηλαδή μία μονάδα λιγότερη από τους Ναζί.  Πτώση εμφάνισαν και οι Πράσινοι (από τους οποίους προέρχεται η αμφιλεγόμενη υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ) κατά 2% αλλά και η Δεξιά κατά το ίδιο ποσοστό παρότι δεν κυβερνά. Η ενίσχυση της Εναλλακτικής πιθανά συνέβη σε βάρος της παραδοσιακής Δεξιάς…

Οι εξελίξεις προδιαγράφονται ακόμη χειρότερες, σχεδόν αναπόδραστες, για τα γερμανικά κόμματα εξουσίας, επειδή εντός του τρέχοντος έτους αναμένονται εκλογές σε τρία κρατίδια, όπου θεωρείται βέβαιο ότι πρώτη δύναμη θα εκλεγεί η φασιστική Εναλλακτική: Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει μάλιστα προβλέπονται από 22% ως 24%!

Η ενίσχυση της Εναλλακτικής ισοδυναμεί με πολιτική ήττα και απόρριψη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και δη των πιο κεντρικών πολιτικών επιλογών του, όπως ο πόλεμος κατά της Ρωσίας, η πράσινη μετάβαση, η αύξηση του πληθωρισμού, η λιτότητα και η μεταναστευτική πολιτική. Η κριτική δε των φασιστών στοχεύει μόνο στην κολακεία και τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων – με τους Γερμανούς να ξέρουμε ότι έχουν εκ παραδόσεως ασθενή αντισώματα σε τέτοιου είδους προκλήσεις…

Το κόκκινο χαλί για την αντεπίθεσή τους έστρωσε η ύφεση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους που ακολούθησε μια ακόμη πτώση του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ (που θα προκαλέσει ανάλογη πτώση σε πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ λόγω των εξαγωγών της στην γερμανική ατμομηχανή) προκλήθηκε από την συρρίκνωση των δαπανών κατά 1,2% εξ αιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η άνοδος των τιμών προήλθε από την διακοπή στις ροές ενεργειακών αγαθών και δη φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για να στηρίξει την Ουκρανία. Οι τιμές στην ενέργεια στην Γερμανία αυξήθηκαν επίσης επειδή το αμερικανικό φυσικό αέριο που εισάγει πλέον η Γερμανία, προς υποκατάσταση του ρωσικού, είναι πολύ πιο ακριβό.

Οι οικονομικές προοπτικές διαγράφονται ακόμη πιο ζοφερές όχι μόνο για την τέταρτη παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά για όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το επίπεδο του 3,75% που βρίσκονται από τον Μάιο του 2023 θα επιφέρει ύφεση. Το κόστος του χρήματος θα ακριβύνει περαιτέρω, επενδύσεις θα αναβληθούν και όλο και μεγαλύτερα ποσά θα φεύγουν από τα ταμεία επιχειρήσεων και νοικοκυριών για να ταϊστεί ο τραπεζικός μινώταυρος. Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτικές δαπάνες θα συμπιεστούν εκ νέου.

Η πολιτική της ΕΚΤ είναι αδικαιολόγητη επειδή ο πληθωρισμός έχει πέσει σημαντικά: Στο 6,1% τον Μάιο από 10,6% που έφτασε τον Οκτώβριο του 2022 στο απόγειό του. Δικαιολογείται μόνο ως ένα μέσο μεταφοράς κοινωνικού πλούτου στους κηφήνες των τραπεζών και μαζί πολιτικού κεφαλαίου στους φασίστες που κερδίζουν από την λιτότητα και τη φτωχοποίηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ