Δημοσκόπηση Γκεζιτζί: Εκλογή προέδρου στον 2ο γύρο των τουρκικών εκλογών

Ενώ συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, η εταιρεία Γκεζιτζί, φιλικά προσκείμενη στην αντιπολίτευση και στο Καλό Κόμμα ΙΥΙ, μοιράστηκε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, 13 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 24-26 Απριλίου, εάν το σύνολο των ψήφων των Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογάν ξεπεράσει το 6% στον πρώτο γύρο, οι εκλογές πηγαίνουν στο δεύτερο γύρο.

Οι ερωτηθέντες επεσήμαναν με συντριπτική πλειοψηφία ότι η επιμονή του Μουχαρέμ Ιντζέ στην υποψηφιότητα ήταν λάθος. Το 78,8% είπε «είναι λάθος να επιμείνει στην υποψηφιότητά του», το ποσοστό όσων θεώρησαν σωστή την απόφασή του ήταν στο 21,2%.

Στην ερώτηση: “Ποιον υποψήφιο θα ψηφίσετε στις εκλογές της 14ης Μαΐου;”

Το 48,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας.

Το ποσοστό όσων προτίμησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας, ήταν 44,6%.

Αν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περάσει στο δεύτερο γύρο…

Η Γκεζιτζί ζήτησε επίσης τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Το 52,8% υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου και το 47,2% τον Erdoğan.

Ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Gezici, Μουράτ Γκεζιτζί, έκανε την ακόλουθη εκτίμηση σχετικά με την έρευνα: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα του λαού είναι η οικονομία με 75%. Οι ψηφοφόροι του AKP και του MHP δεν κατέταξαν την τρομοκρατία μεταξύ των πέντε κορυφαίων προβλημάτων της χώρας, άρχισαν να σκέφτονται το ίδιο με τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης.

Το 52,2% πιστεύει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα λύσει την οικονομία. Ο Ερντογάν δεν δίνει εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της κοινωνίας για την οικονομία. Όποιος δίνει ελπίδα στους ψηφοφόρους με οικονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, όχι δίνοντας έμφαση στις πολιτικές ασφαλείας στις 14 Μαΐου εκλογές, θα κερδίσει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ