Δημοσκόπηση-βόμβα: Καμπανάκι για κυβέρνηση και επιτελικό κράτος, μεγάλο πρόβλημα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (pics)

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την λειτουργία του κράτους, τους θεσμούς παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο συνέδριο του κύκλου ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 27 Οκτωβρίου σε δείγμα 1205 άτομα και στόχο είχε να καταγράφουν οι απόψεις των πολιτών για το πολιτικό σύστημα της χώρας και τις όποιες ασυμμετρίες υπάρχουν σήμερα σε αυτό.

Η δημοσκόπηση έχει αρκετά καμπανάκια τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν παρουσιάζονται ικανά να επιτελέσουν το έργο τους. Έτσι το  συμπέρασμα της είναι πως, παρά την ασυμμετρία που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί ως το ισχυρό κόμμα εξουσίας έστω κι αν οι πολίτες της χρεώνουν ευθύνες για την λειτουργία του κράτους, και των θεσμών. 

Σε μια πρώτη καταγραφή του αν η χώρα βαδίζει προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς την λάθος και το 30% προς την σωστή. Στην ανάλυση αυτών των ερωτήσεων έχει ενδιαφέρον ότι το 27% των οπαδών της Nέας Δημοκρατίας λένε πως η χώρα πάει προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ στο επίπεδο της πολιτικής κατεύθυνσης οι κεντρώοι σε ποσοστό 33% και οι  κεντροδεξιοί σε ποσοστό 62% δηλώνουν ότι πάει στην σωστή ενώ ακολουθούν οι δεξιοί τρίτοι με 49%.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.26.35 μμ.png

Όμως η Νέα Δημοκρατία – λόγω των προβλημάτων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ  και της αναιμικής αύξησης  που έχουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – εμφανίζεται ως η ισχυρή κυβερνητική επιλογή που δεν μπορεί να την απειλήσει προς το παρόν κανένας.

Το 56%  δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει για καιρό κυρίαρχο κόμμα χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση ενώ το 40% δηλώνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 42% των οπαδών του ΣυΡιζΑ πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει κυρίαρχο κόμμα και το 41%  του ΠΑ.ΣΟ.Κ.   

Στην εξειδίκευση αυτής της ερώτησης φαίνεται πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σημαντικό πρόβλημα να πείσουν πως μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το 59% δηλώνει πως ούτε ο ΣυΡιζΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Το 26% δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αντιπολίτευση και μόλις το 12% δίνει αυτή την απάντηση για τον ΣυΡιζΑ.Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.46.59 μμ.png

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για το αν η κοινωνία πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με  μεταρρυθμίσεις ή να υπερασπιστούμε την σημερινή κοινωνία με γενναιότητα.

Το 65% τάσσεται υπέρ των σταδιακών μεταρρυθμίσεων και αυτό διαπερνά οριζόντια και τα κόμματα και τις ιδεολογίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ των σταδιακών μεταρρυθμίσεων τάσσεται το 73% της Νέας Δημοκρατίας το 70% του ΣυΡιζΑ και το 67% του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, οι μεταρρυθμίσεις κυριαρχούν σε όλους τους χώρους όμως 29%  των δεξιών και 18% των κεντροδεξιών τάσσεται με την συντήρηση δηλαδή να υπάρξει με γενναιότητα υπεράσπιση της σημερινής κοινωνίας.
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.54.00 μμ.png

Το επόμενο αποτέλεσμα που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μπορεί να δικαιολογεί την απόφαση του πρωθυπουργού να τρενάρει την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και από την άλλη ενδεχομένως ερμηνεύει και τις ισχυρές αντιδράσεις που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση λοιπόν αν συμφωνείτε με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 39% δηλώνει ότι  διαφωνεί απόλυτα ενώ το 23% ότι συμφωνεί απόλυτα. Υπάρχει όμως  και ένα κρίσιμο 17%  που στην κλίμακα από 1  έως  5 όπου το 1 είναι διαφωνώ απόλυτα και το 5 είναι συμφωνώ απόλυτα καταλαμβάνει την θέση 3.

Στην ίδια κλίμακα από το 1 έως 5 στην ερώτηση αν πρέπει να ιδρυθούν ιδιωτικά ή όχι πανεπιστήμια στη χώρα το 32% λέει συμφωνώ απόλυτα το 22%  διαφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν ακόμα δύο κρίσιμη αριθμοί που βαραίνουν προς την ίδρυση πανεπιστημίων καθώς το ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ καταλαμβάνει το 21% και το μάλλον συμφωνώ το 13%
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.26.01 μμ.png

Καμπανάκι για την κυβέρνηση και κυρίως για το πως λειτουργεί το περίφημο επιτελικό κράτος είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν μετά την πανδημία, το δυστύχημα στα Τέμπη, τον πληθωρισμό και τις φυσικές καταστροφές, το κράτος την χώρα λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι.

Ένα συντριπτικό 78%  λέει ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά με τις περισσότερες απαντήσεις αυτού του 78% να συγκεντρώνονται στην λεγόμενη γενιά Z από 17 ως 26 ετών και που απαντά πως το κράτος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά  σε ποσοστό 84%. 

Άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων απάντησαν και ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, δηλώνουν σε ποσοστό 51% ότι το κράτος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ενώ το 45% των Νεοδημοκρατών δηλώνει ότι λειτουργεί ικανοποιητικά.

Ωστόσο, για την σημερινή εικόνα του κράτους οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες εκτός από την σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες κυβερνήσεις με ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει το 74%.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.34.46 μμ.png

Απογοητευτικά  είναι τα αποτελέσματα για την λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της αντιπολίτευσης όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην καλή λειτουργία της δημοκρατίας. Οι πολίτες απαντούν ότι τα μέσα ενημέρωσης συμβάλλουν αρνητικά σε ποσοστό 72% οι  μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ποσοστό 64%  και η αντιπολίτευση σε ποσοστό 55%.Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-05, 11.40.50 μμ.png%

Εκπλήξεις παρουσιάζουν οι απαντήσεις όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την εκλογή του και τις αρμοδιότητες του. Το 79% δηλώνει πως θα πρέπει η εκλογή του Προέδρου να γίνεται απευθείας από το λαό. Το 70% ζητά να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας αρμοδιότητες που ψαλιδίστηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου με την αναθεώρηση του 1985.

Και το 67%  ζητεί να επανέλθει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή όμως με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προέβλεπε το Σύνταγμα πριν την τελευταία αναθεώρηση. Με την τελευταία αναθεώρηση έχει απεμπλακεί η εκλογή προέδρου από την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη συγκέντρωσης των 180 ψήφων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ