Δημοσκοπήσεις: Απειλείται το ρεκόρ της 8κομματικής Βουλής του 2015

Ενδεχόμενο να καταρριφθεί το ρεκόρ των εκλογών του Σεπτέμβριου του 2015 όπου εξελέγησαν οκτώ κόμματα στη Βουλή, προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, καθώς συνολικά εννέα κομματικοί σχηματισμοί φαίνεται να έχουν σοβαρές πιθανότητες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση το μεγαλύτερο αίνιγμα των εκλογών δεν βρίσκεται στην κορυφή καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υπολογίζουν την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε περισσότερες από 20 μονάδες. Αυτό που δείχνει πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί είναι ο συνολικός αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και αν θα είναι περισσότερα από τις οκτώ παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων) που είχαν περάσει το κατώφλι του 3% τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σταθερά πάνω από το όριο Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

Σύμφωνα με τις χθεσινές έρευνες η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Λύση εκτιμάται από την Pulse στο 3,5%, από την GPO στο 4% και από την Alco στο 3,4%. Η εκλογική δύναμη του κόμματος Νίκη υπολογίζεται από την Pulse στο 3,5%, από την GPO στο 3% και από την Alco στο 2,8%. Αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για την Πλεύση Ελευθερίας είναι 3,5% (Pulse), 3,3 % (GPO) και 3,3% (Alco).

Κάτω από το όριο αλλά «εντός εύρους» ΜέΡΑ25 και Σπαρτιάτες

Χαμηλότερα ποσοστά αλλά όχι απαγορευτικά ως προς την πιθανότητα εισόδου στη Βουλή δίνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και το νεοσύστατο κόμμα Σπαρτιάτες που στηρίζεται από τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Πιο συγκεκριμένα η Pulse εκτιμά την εκλογική ισχύ του ΜέΡΑ25 στο 2%, η GPO στο 2,3% και η Alco στο 2%. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι η Alco εκτιμά πως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα κινηθεί μεταξύ 1,8% και 3,4%, κάτι που σημαίνει ότι διατηρεί πιθανότητες εισόδου στην επόμενη Βουλή.

Όσο για το κόμμα «Σπαρτιάτες» η Pulse εκτιμά τη δύναμή του στο 2,5%, η GPO επίσης στο 2,5% και η Alco στο 2,1%. Και σε αυτή την περίπτωση η Alco εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει στη Βουλή καθώς το εύρος της δύναμής του υπολογίζεται μεταξύ 1,6% και 3,4%.

Σημειώνεται ότι έρευνα της MRB που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εννεακομματικής Βουλής. Ειδικότερα, πέραν των υπόλοιπων επτά κομμάτων η MRB εκτιμά την εκλογική δύναμη του ΜέΡΑ25 μεταξύ 1,7% και 3,7% και των Σπαρτιατών μεταξύ 1,5% και 3,5%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ