Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: «Σε δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα καλούν Ισραηλινοί πολιτικοί»

Τις εκκλήσεις πολιτικών του Ισραήλ για δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα καταγγέλλει και καταδικάζει ο οργανισμός Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

«Υποκινούμενοι από αβάσιμες εικασίες σχετικά με την ακεραιότητα των δημοσιογράφων», τονίζει η RSF (Reporters Without Borders) για αυτούς τους ισραηλινούς πολιτικούς, «οι κλήσεις τους συμπίπτουν με μια ανησυχητική τροποποίηση του νόμου περί τρομοκρατίας στον Ισραήλ» αναφέρουν οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και με κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουν ότι «η στόχευση δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου».

Αφορμή για τη νέα καταγγελία των RSF στάθηκε η δημοσιοποίηση φωτογραφίας χωρίς ημερομηνία από μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση στις 9 Νοεμβρίου στην οποία απεικονίζεται ένας ανεξάρτητος φωτογράφος με έναν ηγέτη της Χαμάς. Η ισραηλινή ΜΚΟ συνόδευε τη φωτογραφία με ένα άρθρο με το οποίο αμφισβητεί την ακεραιότητα του φωτογράφου και την ακεραιότητα πέντε άλλων ρεπόρτερ που εργάζονται για το Reuters, το Associated Press, το The New York Times και CNN. Το άρθρο υπονοούσε ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν στη Γάζα γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αφού πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτές τις εικασίες, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία έρευνα ή τεκμηρίωση, η ιστορία έγινε γνωστή διεθνώς και ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να αντιδρούν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ με ένα tweet διαμοίρασε τις κατηγορίες και δημοσίευσε φωτογραφίες των φερόμενων ως εμπλεκομένων δημοσιογράφων, θέτοντας τους ανοιχτά σε κίνδυνο», σημειώνουν οι RSF.

Σύμφωνα με την διεθνή δημοσιογραφική οργάνωση, η διεύθυνση δημόσιας Διπλωματίας του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «συνεργούς σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και απαίτησε «να ληφθούν άμεσα μέτρα», ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), δήλωσε ότι αν οι δημοσιογράφοι γνώριζαν εκ των προτέρων για τη σφαγή, «δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τρομοκράτες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι», όπως δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Στο ίδιο συλλογιστική ήταν και η ανάρτηση του μέλους του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Ντάνι Ντάνον, ο οποίος από το Χ ζήτησε την «εξολόθρευση» των φωτορεπορτερ «που συμμετείχαν στην κάλυψης της σφαγής», αναφέρουν οι RSF.

Ακόμη οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι πιο προσφατα, στις 9 Νοεμβρίου, «κορυφαία δημόσια πρόσωπα του Ισραήλ τροφοδότησαν μια αφήγηση η οποία παρομοίαζε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο από τη Γάζα με τρομοκράτες. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω μιας διαδικτυακής εκστρατείας που εγείρει υποψίες σχετικά με τη σχέση των δημοσιογράφων από τη Γάζα με τη Χαμάς ή περιγράφει ευθέως τους δημοσιογράφους ως φερέφωνα της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Reuters και Associated Press των οποίων οι δημοσιογράφοι ενοχοποιήθηκαν αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι γνώριζαν τις επιθέσεις της Χαμάς, οι New York Times τους χαρακτήρισαν «αναληθείς και εξωφρενικούς» και ότι στερούνται αποδείξεων ενώ το CNN διέκοψε τη επαγγελματική σχέση με τον ανεξάρτητο φωτογράφο με τον οποίο συνεργαζόταν στην περιοχή, αποσαφηνίζοντας ότι δεν έχει κάποιο λόγο να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της δουλειάς του ως δημοσιογράφου.

Η νέα παρέμβαση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, γίνεται μετά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ