Δεν πείθονται οι Αμερικανοί από το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πέρασε το καλοκαίρι προσπαθώντας να προβάλει τα οικονομικά του ρεκόρ.
Οι ψηφοφόροι όμως δεν έχουν πειστεί ακόμη.
Ένα κύμα δημοσκοπήσεων στο τέλος του καλοκαιριού που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι η άποψη των Αμερικανών για το πώς χειρίστηκε την οικονομία παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη και σε επικίνδυνο έδαφος για τις πολιτικές προοπτικές του Biden.
Μια δημοσκόπηση της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο ήταν μόνο το τελευταίο παράδειγμα.
Μόνο το 37% των ερωτηθέντων σε εκείνη την έρευνα ενέκρινε τη διαχείριση της οικονομίας από τον Πρόεδρο Biden, σε σύγκριση με το 59% που αποδοκίμασε.
Οι προηγούμενες εκδόσεις της δημοσκόπησης είχαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα.
Τον Απρίλιο, το 38% ενέκρινε και το 60% αποδοκίμασε όσον αφορά την οικονομία.
Τον Μάρτιο του 2022, οι ίδιοι αριθμοί ήταν 39% και 59%, αντίστοιχα.
Αυτές οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζονται σε πολλαπλές έρευνες, παρά τους ισχυρούς οικονομικούς αριθμούς και τις εκατοντάδες εμφανίσεις του Biden και των βοηθών του τους τελευταίους μήνες για να τους διαφημίσουν.
Όσον αφορά τις τιμές, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σταδιακά τον τελευταίο χρόνο, με τα μισθολογικά κέρδη να ξεπερνούν τελικά τον πληθωρισμό.
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Biden σε μια ομιλία του για την Ημέρα της Εργασίας, η ανεργία ήταν κάτω από το 4% για 19 μήνες – το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 50 ετών – καθώς εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
“Μαντέψτε; Λειτουργεί”, είπε ο πρόεδρος για τα “Bidenomics” κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φιλαδέλφεια.
Αλλά πολλοί ψηφοφόροι δεν συμφωνούν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Μια δημοσκόπηση του Economist/YouGov που κυκλοφόρησε επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο διαπίστωσε ότι το 54% των ερωτηθέντων αποδοκίμαζε την οικονομική διαχείριση του Biden, επαναλαμβάνοντας συνεπή αποτελέσματα από αυτή τη δημοσκόπηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ομοίως, μια έρευνα του Yahoo News νωρίτερα τον Αύγουστο βρήκε το 57% να αποδοκιμάζει το οικονομικό ρεκόρ του Biden έναντι του 36% στην έγκριση.

Μια κακή διάθεση για την οικονομία συνολικά

Οι προκλήσεις του Biden στο θέμα αντανακλούν τους Αμερικανούς που θεωρούν την οικονομία σε κακή κατάσταση ανεξάρτητα από πολιτικούς λόγους.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε τον Αύγουστο και παραμένει πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, με τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν σταθερά τη συνολική κατεύθυνση της οικονομίας.
Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επίσης ότι, παρόλο που οι φόβοι για ύφεση έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι τους τελευταίους μήνες, μια σταθερή πλειοψηφία των Αμερικανών εξακολουθούν να αναμένουν ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος – με πολλούς μάλιστα να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση τώρα.
Συνολικά, τα μέτρα εμπιστοσύνης των καταναλωτών αντικατοπτρίζουν χαλαρά τη συνολική βαθμολογία αποδοχής του Προέδρου Biden κατά τους πρώτους 31 μήνες της θητείας του.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το βασικό μέτρο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετους αντίθετους ανέμους το επόμενο έτος.
Ένα κεντρικό ζήτημα για την παγκόσμια εμπιστοσύνη είναι η Κίνα.
Ο επικεφαλής στρατηγικής και διευθύνων σύμβουλος της Macrolens, Brian McCarthy, δήλωσε πρόσφατα στο Yahoo Finance Live ότι η χαλάρωση της οικονομίας στην Ασία «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Συνεχής αισιοδοξία από την ομάδα του Biden

Ο ίδιος ο Biden έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να δώσουν μάχη όταν πρόκειται να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η οικονομία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για το θέμα, με έμφαση στον πληθωρισμό ιδιαίτερα.
Ο πρώην Πρόεδρος Trump είναι μόνο ένας από τους υποψηφίους που θέλουν να ανατρέψουν τον Biden που φέρνουν ξανά και ξανά τις αυξανόμενες τιμές.
«Ο πληθωρισμός καταστρέφει την οικονομία μας», είπε ο Trump σε μια έκκληση συγκέντρωσης κεφαλαίων για την Ημέρα της Εργασίας, αγνοώντας έναν δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) που κυμαίνεται γύρω στο 3% τους τελευταίους μήνες όταν πρόκειται για ετήσιο πληθωρισμό έναντι 9,1% μόλις ένα χρόνο πριν.
Οι σταθερές οικονομικές αντιλήψεις αποτελούν βασικό σημείο ανησυχίας στον στενό κύκλο του Biden εδώ και μήνες, με το ποσοστό αποδοχής του προέδρου να είναι ήδη χαμηλό, αλλά οι ψηφοφόροι αξιολογούν επανειλημμένα την απόδοσή του στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας ακόμη χαμηλότερα.
Ωστόσο, οι βοηθοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει όλο το καλοκαίρι ότι παραμένουν επικεντρωμένοι στις εκλογές του 2024 και έχουν εμπιστοσύνη στη στρατηγική τους.
Όπως το είπε ο ίδιος ο Biden τη Δευτέρα, «Έχουμε κάνει τα σωστά βήματα όχι μόνο για να κινητοποιήσουμε ξανά την οικονομία μας, αλλά για να οικοδομήσουμε προς το μέλλον».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ