Γερμανικός Τύπος: Ο αγώνας του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική επιβίωση

Έναν περίπου μήνα πριν από τις δεύτερες ελληνικές εκλογές, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναμένεται να είναι περίπου η ίδια ή, σε κάθε περίπτωση, αρκετά μεγάλη. Ο ρεπόρτερ του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει την σημαντικότατη πτώση που καταγράφηκε στη δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, το οποίο έχασε «πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του».

Όπως αναφέρει, «ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του. Ακόμη και ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Γερμανός καγκελάριος υποδέχθηκε τον Τσίπρα στο Βερολίνο. Είναι ασυνήθιστο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας της Ε.Ε. να προσκαλεί έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης από μια άλλη χώρα της Ένωσης τόσο κοντά στις εκλογές, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, ο οποίος σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες υιοθετούσε συνθήματα επικριτικά για τη Γερμανία, όπως “Go home, Madame Merkel”, απόλαυσε τη συνάντηση με τον Σολτς και σε κάθε ευκαιρία καυχιόταν για την ψήφο εμπιστοσύνης του καγκελαρίου. Ούτε αυτό όμως τον βοήθησε».

Ο Χέλερ προσθέτει πως «σύμφωνα με τους ερευνητές των εκλογών, οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, μετακινήθηκαν προς τους συντηρητικούς. Και αυτό δείχνει πως ο Τσίπρας έχει χάσει το πολιτικό κέντρο. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι καιροί έχουν αλλάξει, ωστόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξακολουθεί να πολιτεύεται όπως στην περίοδο της κρίσης. Ο Τσίπρας είναι πλέον αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής ρητορικής του και οι προεκλογικές του ομιλίες ακούγονται το ίδιο όπως και πριν από δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με το RND, ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαφαινόταν εξ’ αρχής ως «ένας απελπισμένος αγώνας κατά του υποβιβασμού. Προσφάτως, ο Τσίπρας φλέρταρε ακόμη και τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ επιλεκτικός στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων», σχολιάζει καυστικά ο Γκερντ Χέλερ, αναφερόμενος «στον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ακροδεξιό κόμμα ΑΝ.ΕΛ. από το 2015 έως το 2019».

Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος. Όμως, ήδη υπάρχει μουρμούρα στα κομματικά όργανα και οι διάδοχοι προετοιμάζονται. Οι επαναληπτικές εκλογές, σε τέσσερις εβδομάδες, μετατρέπονται έτσι σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτύχει να κάνει μια θεαματική επιστροφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, θα τεθεί αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον. Και στο παρασκήνιο η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει», καταλήγει ο Χέλερ.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...