Γερμανία: Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού εδώ και 30 χρόνια λόγω… πολέμου

Ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,3% στα 84,4 εκατομμύρια κατοίκους το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την επανένωση της χώρας που πραγματοποιήθηκε πριν από πάνω από τρεις δεκαετίες.

Σε απόλυτους όρους είναι αύξηση κατά 1,12 εκατομμύρια ανθρώπους η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην εισροή μεταναστών στη χώρα και όχι σε γεννήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Συγκεκριμένα οι καθαρές εισροές μετανάστευσης έφτασαν στα 1,46 εκατομμύρια – έναντι μόλις 329.000 την αμέσως προηγούμενη χρονιά- κυρίως εξαιτίας των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από ό,τι γεννήθηκαν στη Γερμανία το 2022. Η διαφορά θανάτων/ γεννήσεων αυξήθηκε μάλιστα στις 327.000.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρότατες δημογραφικές προκλήσεις, οι οποίες λειτουργούν και ως βαρίδι για την ανάπτυξή της σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Χωρίς τους μετανάστες θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και πιέσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Σύρους κατά την προσφυγική κρίση του 2014-15. Ο αριθμός των Ουκρανών στη Γερμανία εξαπλασιάστηκε πέρυσι, σύμφωνα με τη Destatis.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ