Γενί Σαφάκ: Προσεκτική εξομάλυνση στο Αιγαίο

Την ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας παρακολουθεί από κοντά και σχολιάζει τελευταία όλο και πιο συχνά η πολιτική ανάλυση μαζί με τον τουρκικό τύπο. Το γεγονός ότι επικρατεί εδώ και μισό χρόνο νηνεμία στο Αιγαίο έχει προκαλέσει θετικά ‘συναισθήματα’ και σκέψεις και στη γείτονα, που ‘βλέπει’ κι εκείνη ότι επέρχεται πρόοδος σε συγκεκριμένα ζητήματα με την Ελλάδα.

Η εθνικιστική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που εκφράζει κατά κόρον απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν, θεωρεί ότι τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συνεχιστούν. Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, μπορεί να ξεκινήσει μια ‘προσεκτική’ διαδικασία εξομάλυνσης των διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Η δυναμική εξομάλυνσης στις δύο ακτές του Αιγαίου θα είναι και “γρήγορη” και “προσεκτική”. Αναμένεται ταχεία πρόοδος σε θετικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις. Όσον αφορά τα πολιτικά μέτρα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η διαδικασία θα καθοριστεί από τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουν οι δύο χώρες για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Από την άποψη αυτή, η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει προσεκτικά και αργά», σημειώνει η Γενί Σαφάκ, που συμπληρώνει ότι «καθώς το επίπεδο του διαλόγου μεταξύ των μερών φτάνει στο επίπεδο των ηγετών, διαμορφώνεται ένας πιο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την εξομάλυνση».

Ευκολότερη για την Τουρκία η θετική ατζέντα

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, στο χρονοδιάγραμμα τριών σταδίων εξομάλυνσης, η Τουρκία θα προωθήσει γρήγορα τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και πιο αργά τις φάσεις πολιτικής και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η θετική ατζέντα των δύο χωρών θα αφορά τομείς όπως η ναυτιλία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η επικοινωνία, το κλίμα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ