«Βόμβα» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Καμπανάκια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2023 αναδεικνύει σημαντικά κενά στις επενδύσεις και την παραγωγικότητα της χώρας. Σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής, Γιάννη Τσουκαλά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στο 13,7%, είναι χαμηλότερες κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, το κενό στην παραγωγικότητα εκτιμάται ότι φτάνει το 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες ως καθοριστικό μοχλό για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα για επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 2,9%, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει κινδύνους για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνοντας τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τις ζημιές από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς και την αύξηση του κόστους δανεισμού, επιβαρύνοντας προσωρινά τις επενδύσεις. Προειδοποιεί για πιθανούς πληθωριστικούς κινδύνους και διαταραχές στην ενέργεια και τον εφοδιασμό που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...