«Βόμβα» στην υπόθεση της Πάτρας: «Η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από καρδιά»

Απόλυτος ότι η μικρή Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα της καρδιάς, ήταν κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο διευθυντής του παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Παπαγιάννης. Εκεί, όπου η μικρή Τζωρτζίνα είχε διακομιστεί μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας, για να της τοποθετηθεί απιδινωτής.

«Το παιδί ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες, ούτε άλλες αρρυθμίες, διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί. Αποκλείστηκε η οποιαδήποτε αρρυθμιογόνος ή άλλη πάθηση της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την αιτία, δεν υπήρχε ένδειξη καρδιακού προβλήματος».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το παιδί υποβλήθηκε σε πολλές εξετάσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε ότι έπασχε από κάποιο σύνδρομο και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του απινιδωτή.

«Τέθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης απινιδωτή, ο οποίος εμφυτεύεται στο άνω μέρος του θώρακα. Το μηχάνημα παρακολουθεί διαρκώς την καρδιακή λειτουργία και αναλόγως της διαπίστωσης τυχόν αρρυθμιών παρεμβαίνει. Αν βλέπει ότι οι παλμοί πέφτουν κάτω από ένα όριο αρχίζει και δίνει ρυθμό στην καρδιά και λειτουργεί ως βηματοδότης. Αν δει ότι ανεβαίνουν οι παλμοί μπορεί να δώσει βηματοδότηση που μπορεί να σταματήσει αυτήν την ταχυκαρδία. Συζητήσαμε με τους γονείς τα υπέρ και τα κατά του απινιδωτή. Είδαμε ότι υπήρχαν οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ανεξήγητη ανακοπή της Τζωρτζίνας. Όταν αντιμετωπίστηκαν οι λοιμώξεις βάλαμε τον απινιδωτή και όταν το παιδί ανένηψε το στείλαμε στη Πάτρα. Ο απινιδωτής συγκεντρώνει τα δεδομένα και μας τα στέλνει».

Ο απινιδωτής δεν κατέγραψε κάποια αρρυθμία

Όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, η κατηγορούμενη μητέρα του παιδιού έστελνε καθημερινά τα δεδομένα του απιδινωτή, αν και είχε ζητηθεί από την οικογένεια να τα στέλνουν κάθε τρεις μήνες.

«Δεν είδαμε ποτέ κάποια αρρυθμία, κάποια παθογένεια. Το παιδί δεν εκδήλωσε κάποια αρρυθμία και δεν κατέγραψε τίποτα το μηχάνημα», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άλλη ανακοπή που υπέστη το παιδί στο «Αγλαΐα Κυριακού» με αποτέλεσμα να καταλήξει.

«Την τελευταία ημέρα ζωής του παιδιού έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15.30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν…».

  • Πρόεδρος: Όταν το παιδί εισήχθη στο Ωνάσειο το πρώτο 24ωρο παρουσίασε σπασμούς, είχε πυρετό. Όλο αυτό διήρκησε 20 λεπτά, αυτό το επεισόδιο είχε σχέση με την λοίμωξη που είχε ήδη ή είχε σχέση με την τετραπληγία;
  • Μάρτυρας: Ήταν συνδυασμός και των δυο. Δεν παρατηρήθηκε κάποια παθολογική αρρυθμία και σε αυτό το συμβάν.
  • Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι θα φαινόταν στην καρδιά αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη στο Καραμανδάνειο….
  • Μάρτυρας: Αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη η καρδιά θα ήταν επηρεασμένη.
  • Πρόεδρος: Η κεταμίνη τι είδους φάρμακο είναι;
  • Μάρτυρας: Είναι κατασταλτικό φάρμακο, το χορηγούμε όταν πρέπει να κάνουμε κάποια επίπονη πράξη, τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα σε καθετηρίαση της καρδιάς.
  • Πρόεδρος: Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;
  • Μάρτυρας: Είναι απίθανο, όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δόσεις κεταμίνη.
  • Πρόεδρος: Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζίνα θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;
  • Μάρτυρας: Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ