Βόμβα: Ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος

Σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο John Bolton, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Trump, ο οποίος υποστήριξε πως εάν ο Donald Trump γίνει πρόεδρος στις εκλογές του 2024, τότε θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
«Απείλησε την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.
Και πιστεύω ότι στη δεύτερη προεδρική θητεία του, σχεδόν σίγουρα θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο John Bolton, υποστηρίζοντας πως ο Trump «δεν εμμένει στην φιλοσοφία με την πολιτική έννοια».
«Δεν σκέφτεται την πολιτική όταν παίρνει αποφάσεις, ειδικά στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Όλα σχετίζονται με το πώς μπορεί κάτι να ωφελήσει τον Donald Trump» υποστήριξε ο πρώην σύμβουλος του σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Αυτοί που επισημαίνουν τι έκανε ο Trump στην πρώτη του θητεία δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πώς καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε.
Σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες πιστώνουν στον Trump, ήθελε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Bolton.

Φαβορί για το χρίσμα, μάχη με τον Biden

O Trump θεωρείται βέβαιο πως παρά τις δικαστικές του περιπέτειες θα καταφέρει να πάρει με άνεση το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη 1/8 και ενώ είχε γίνει γνωστή η νέα ποινική δίωξη σε βάρος του ο Trump διεύρυνε το ποσοστό του βασικού αντίπαλου του, του Ron DeSantis, λαμβάνοντας το 47% έναντι 17%
Τα τρία τέταρτα των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες κατά του Trump έχουν πολιτικά κίνητρα, κάτι που δείχνει πως οι ισχυρισμοί του Trump ότι διώκεται πολιτικά έχει απήχηση στη βάση του.
Μάλιστα, ο Trump φέρεται πως θα δώσει σκληρή μάχη με τον Joe Biden για την προεδρία των ΗΠΑ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Joe Biden και Donald Trump είναι σχεδόν ισόπαλοι ενόψει των εκλογών του 2024.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1/8, στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν μεταξύ του Biden ως υποψήφιου των Δημοκρατικών και του Trump ως υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, και οι δύο έλαβαν 43%.
Ο Trump είδε ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη από τη βάση του από τον Biden, με το 88% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων να επιλέγουν τον Trump έναντι του 83% των Δημοκρατικών που επιλέγουν Biden.
Οι Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του Biden με 42% υποστήριξη έναντι 37% του Trump.

Δήλωσε αθώος ο Trump

Αθώος δήλωσε ο Donald Trump για τις τέσσερις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με το ότι επιχείρησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 που έδωσαν τη νίκη στον Joe Biden, γεγονός που οι Αμερικάνοι εισαγγελείς των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια από πρώην πρόεδρο να υπονομεύσει τους πυλώνες της αμερικανικής Δημοκρατίας.
Ο Τrump βαρύνεται με τέσσερις κατηγορίες κακουργημάτων (ανάμεσα στις οποίες για συνωμοσία κατά του κράτους, για στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου πολιτών, για παρεμπόδιση διαδικασίας), με την πιο σοβαρή από αυτές να συνεπάγεται μέγιστη ποινή 20 ετών φυλάκισης.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αφού ύστερα από μισή ώρα ακροαματικής διαδικασίας οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν την κράτησή του.
Ήταν η τρίτη φορά που ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Trump μέσα σε διάστημα 4 μηνών.
Όπως έγινε γνωστό, η επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή θα γίνει στις 28 Αυγούστου, κατά την οποία – όπως τονίστηκε – δεν χρειάζεται να είναι παρών ο Trump.
Σε αυτή αναμένεται να οριστεί και η ημερομηνία της δίκης.

Γιατί δεν συνελήφθη

Το Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην συλλάβει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί υποχρέωση από αυτόν να εμφανιστεί όταν κληθεί και να συμμορφωθεί με τους νόμους.
Ο Trump συμφώνησε με τους όρους που του τέθηκαν, ένας από τους οποίους ήταν να παραδοθεί σε περίπτωση απαγγελίας κατηγορητηρίου.
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος απαγορεύτηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους δικηγόρους του.

Κατηγορητήριο 45 σελίδων

Το κατηγορητήριο των 45 σελίδων συντάχθηκε κατόπιν της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Jack Smith, ο οποίος είναι αυτός που είχε αναλάβει και την υπόθεση των απόρρητων κρατικών εγγράφων που πήρε από τον Λευκό Οίκο ο Trump και τα μετέφερε στην έπαυλη του και αφού είχε παύσει να είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ.
Βάσει του κατηγορητηρίου ο Trump προωθούσε ψευδείς ισχυρισμούς για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρότι γνώριζε ότι δεν ήταν αλήθεια, και πίεζε κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους – ανάμεσα τους και τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence – να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, κατηγορείται ότι ήταν αυτός που υποκίνησε τη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, σε μια απέλπιδα προσπάθεια – όπως λέει το κατηγορητήριο – να υπονομεύσει την αμερικανική Δημοκρατία και να παραμείνει στην εξουσία.
«Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε από διαρκή ψέματα από τον κατηγορούμενο, με στόχο την παρεμπόδιση της θεμελιώδους λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Smith.
Υπενθυμίζεται πως πάνω από 1.000 άτομα είχαν συλληφθεί σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Κυνήγι μαγισσών

Από την πλευρά του ο Trump υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια ακόμα πολιτική δίωξη και για «κυνήγι μαγισσών».
Ο Trump λέει ότι πρόκειται για «ένα ακόμα ψεύτικο κατηγορητήριο», λέει ότι πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 ενώ χαρακτηρίζει «διαταραγμένο» τον εισαγγελέα Jack Smith.
«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για πολιτική δίωξη» είπε ο Trump με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ