«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Έρχεται ανεξέλεγκτη κρίση χρέους και ανελέητη λιτότητα

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους τους, δήλωσε στο Sputnik ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Ρωσία, Aleksei Mozhin.

“Μετά τον COVID , υπήρξε μια μεγάλη ύφεση στην οικονομία. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξήθηκαν και έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με την αύξηση του δημόσιου χρέους. Πολλές χώρες βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών”, είπε ο Mozhin.

Τα χρόνια ανεύθυνης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης χρημάτων στην οικονομία για την αναζωογόνηση της, βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης χρέους, είπε.

Ο Μοχζίν επεσήμανε ότι το παράδειγμα της Ιαπωνίας δείχνει ότι είναι δυνατό να παίρνονται μέτρα που για την αποφυγή της χρεοκοπίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με κόστος η ιαπωνική οικονομία να μην αναπτυχθεί για 30 χρόνια. Αυτό συμβαίνει και με άλλες οικονομίες, η ιταλική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και 20 χρόνια, είπε.

«Όλα αυτά είναι συνέπειες, πρώτα απ ‘όλα, του εκτοξευόμενου επιπέδου του δημόσιου χρέους», είπε ο Μοζίν.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικά επίπεδα χρέους, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, για να μην αναφέρουμε την Ελλάδα και την Ιταλία, σημείωσε ο Μοζίν , χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως “απλά απαίσια”.

Την ίδια στιγμή, ο Mozhin είπε ότι οι άρρωστες οικονομίες πρέπει να βιώσουν πόνο για να βελτιωθούν, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι θεραπείας. Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό σκοτώνει την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει το κόστος δανεισμού.

“Εάν υπάρχει τεράστιο δημόσιο χρέος, σημαίνει ότι απαιτείται “εξυγίανση του προϋπολογισμού”, για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αυτό απαιτεί είτε αύξηση των φόρων προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού είτε μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού. Και τα δύο σκοτώνουν την οικονομική ανάπτυξη.” είπε ο Μοζίν.

Οι χώρες της συλλογικής Δύσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις λόγω του κυβερνώντος λαϊκισμού εκεί, είπε.

«Το ίδιο το πολιτικό σύστημα αυτών των χωρών οδηγεί στο γεγονός ότι έχουν πλήρη προσήλωση στους βραχυπρόθεσμους δείκτες», είπε ο Μοζίν. “Η καλή ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία πρέπει να επιτευχθούν σήμερα με κάθε κόστος, διαφορετικά μπορεί να χάσετε τις επερχόμενες εκλογές. Και εκεί γίνονται εκλογές σχεδόν κάθε χρόνο”.

Ο Mozhin σημείωσε ότι τα κράτη που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του υψηλού χρέους είναι σε θέση να αποφύγουν την αθέτηση υποχρεώσεων εκδίδοντας νέα κρατικά ομόλογα και αναγκάζοντας τις δικές τους τράπεζες να αποδεχθούν το δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παροχή νέων δανείων σε χώρες που έχουν ανάγκη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δυσκολεύεται να δώσει νέα δάνεια σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν εκτοξευόμενο δημόσιο χρέος, πρόσθεσε ο Μοζίν. «Αφού το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, αποδεικνύεται ότι τα δάνειά του οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών», είπε ο Μοζίν.

Το ΔΝΤ έχει αρκετά κεφάλαια για να στηρίξει τις χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πολλές από αυτές βρέθηκαν σε σοβαρή κρίση χρέους, είπε. Ο Μόζιν επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «μείωσης του δημόσιου χρέους, αναδιάρθρωσης, μερικής διαγραφής του».

Ωστόσο, μια τέτοια δράση παρεμποδίζεται από την παρουσία διαφορετικών κατηγοριών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, μεμονωμένων χωρών που παρέχουν διμερή διακρατικά δάνεια και εμπορικών πιστωτών που αγοράζουν απλώς κρατικά ομόλογα, είπε ο Μοζίν.

“Δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των εμπορικών δανειστών!”

Δεν γνωρίζουμε καν τα ονόματα αυτών των εμπορικών δανειστών, επειδή αναγκάζουν τις αρχές των χωρών να υπογράφουν τις λεγόμενες “συμφωνίες εμπιστευτικότητας” όταν χορηγούν δάνεια. Βασικά, πρόκειται για αμερικανικά μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα ταμεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων », πρόσθεσε ο Μοζίν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Ρωσίας λέει ότι το Ταμείο έχει ήδη αλλάξει τους κανόνες δανεισμού 3 φορές για την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές τους κανόνες δανεισμού στην περίπτωση της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Ρωσία.

«Για την Ουκρανία, το ΔΝΤ έχει ήδη αλλάξει τους κανόνες δανεισμού τρεις φορές από το 2015», είπε ο Μοζίν. Μιλώντας για το οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, ο Μοζίν ανέφερε ότι στο συνολικό ποσό δανεισμού των 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα κεφάλαια προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους του Κιέβου προς το ΔΝΤ για προηγούμενα δάνεια.

“Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ επιλύει δύο καθήκοντα εδώ. Πρώτον, επιτρέπει την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων της Ουκρανίας στο Ταμείο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια περίπτωση στην ιστορία του ΔΝΤ”, είπε ο Μόζιν. «Και δεύτερον, το ΔΝΤ βοηθά στην ικανοποίηση των επιθυμιών του βασικού μετόχου». Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την εκταμίευση μιας δόσης 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αργότερα μέσα στον μήνα. Τον Μάρτιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια τετραετή συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Δύση επιδιώκει να εμποδίσει τα κράτη να εξοφλήσουν το χρέος τους προς την Κίνα

Η συλλογική Δύση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει την Κίνα να λάβει πίσω όσα της οφείλουν οι υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Aleksei Mozhin.«Η Δύση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν θα πληρώσουν την Κίνα, αλλά δεν κάνει το ίδιο και με άλλους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων αυτών των χωρών», είπε ο Μοζίν.

Ο Μοζίν εξήγησε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους έως ότου οι εμπορικοί πιστωτές κάνουν ένα παρόμοιο βήμα, αλλά αυτοί από την πλευρά τους «κάθονται και δεν κάνουν τίποτα». “Υπάρχει ένα τεράστιο στοιχείο απάτης σε όλα. Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων χρηματοδοτούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού με τεράστιο, εντελώς τοκογλυφικό τόκο. Και δεν είναι σαφές πώς να τους αντιμετωπίσουμε”, είπε ο Μοζίν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...