Βόμβα από την FSB: Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαιξαν ρόλο στο μακελειό της Μόσχας

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία ότι έπαιξαν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall , όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 140 άνθρωποι.

Ο Μπόρτνικοφ παραδέχτηκε μεν ότι οι δράστες ήταν «ακραίοι ισλαμιστές» και επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει «γενικά» τους Ρώσους συναδέλφους τους για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της FSB ισχυρίστηκε ότι «δυτικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τους επιτιθέμενους, ενώ οι ουκρανικές είχαν άμεσο ρόλο».

Οι ισχυρισμοί του Μπόρτνικοφ ακολούθησαν την άποψη του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν δίστασε να πει: «Ισλαμικό Κράτος ή Ουκρανία;»- «Φυσικά Ουκρανία».

Σύμφωνα με τους New York Times πάντως, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις πληροφορίες που είχαν για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, υπό τον φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι πηγές τους.

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εμπόδισαν Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβιβάσουν περισσότερες από τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο των τρομοκρατών) από φόβο μήπως οι ρωσικές αρχές μάθουν για τις πηγές ή τις μεθόδους πληροφοριών τους», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη ευρωπαϊκών και αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου