Βρετανία: Μπροστά οι Εργατικοί με 14 μονάδες διαφορά

Οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς. Τη Δευτέρα, η Βουλή των Κοινοτήτων στο Γουέστμινστερ ξεκινά και πάλι τις εργασίες της, μετά την προβλεπόμενη καλοκαιρινή διακοπή, και τα δεδομένα αυτά θα γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου δεν άλλαξαν πολλά σε αυτό το διάστημα στη Μεγάλη Βρετανία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών (Labours) συνεχίζει να κερδίζει και να ‘απομακρύνει’ από τα κυβερνητικά έδρανα το κόμμα των Συντηρητικών (Tories).

Δυσκολίες για τον Σούνακ

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις το Σάββατο από την εταιρεία ερευνών Opinium, το επιβεβαιώνει. Δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι 2.055 άνθρωποι που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση βάζουν τη διαφορά στις 14 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, τους Εργατικούς στο 42% και τους Συντηρητικούς στο 28%. Σε διάστημα ενός έτους η διαφορά της ψαλίδας έχει μικρύνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι τον Σεπτέμβριο υπό την σύντομη αλλά καθοριστική ηγεσία της Λιζ Τρας, η διαφορά των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της βρετανικής βουλής άγγιξε μέχρι και το 37%, σύμφωνα με το YouGov.

Όταν ο Ρίσι Σούνακ ανέλαβε τον Οκτώβριο, κατάφερε να ηρεμήσει το διάγραμμά της σφυγμομέτρησης, χωρίς όμως να ‘ροκανίσει’ επαρκώς τη ψαλίδα σε αυτό το διάστημα. Δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου της εταιρείας Opinium έδειξε μια μικρή μείωση της τάξης του 1%. Είναι όμως αρκετό ώστε Βρετανός πρωθυπουργός να αντιστρέψει την κατάσταση μέχρι τις επόμενες εκλογές προς τα τέλη του 2024; Βρετανοί αναλυτές το βρίσκουν δύσκολο. Ο Ρίσι Σούνακ δεν φαίνεται πως έχει κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου παρά το ότι βρίσκεται στην τροχιά όσων υποσχέθηκε προεκλογικά. Για παράδειγμα, σταθερότητα στην οικονομία και μείωση του πληθωρισμού ‘στα μισά’ μέχρι το τέλος του χρόνου καιβέβαια υπερψήφιση του νέου αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού νόμου με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Αδύναμος και ο ηγέτης των Εργατικών

Μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που δεν έδωσε το όνομά του, αλλά μίλησε χθες σε δημοσιογράφο του BBC, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος μας έχει βαρεθεί και έχει εκνευριστεί με τα πράγματα που είχαμε ανακοινώσει αλλά δεν έχουμε ακόμα παραδώσει». Η χώρα εμφανώς έχει προβλήματα. Οι απεργίες στο διάστημα ενός έτους είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, το κόστος ζωής παραμένει υψηλό και δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες ενώ η καθημερινότητα διαρκώς μεταβάλλεται. Αποκλειστική δημοσκόπηση της Κυριακής για λογαριασμό της Daily Mail δείχνει μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν πια το κόμμα των Εργατικών ικανό να κρατήσει χαμηλά τους φόρους. Οι μειωμένοι φόροι ήταν παραδοσιακά από τα βασικά χαρτιά των Τόρις, το οποίο φαίνεται πως έφυγε από τα χέρια τους στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Ελπίδα για τον Σούνακ μοιάζει ότι ο αντίπαλός του Σερ Κιρ Στάρμερ φαίνεται αδύναμος να αρπάξει την ευκαιρία.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και εκείνος χαμηλά στις δημοσκοπήσεις καταλληλότητας, με στοιχεία που δημοσίευσε ο Guardian έναν μήνα πριν να δείχνουν τη διαφορά καταλληλότερου πρωθυπουργού να μειώνεται στο 3%. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις χθες παραιτήθηκε η Άμπερ ντε Μποτόν, η επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργού. Την θέση της ανέλαβε η Νερίσα Τσέστερφιλντ, η οποία μέχρι πρότινος διατηρούσε σημαντική θέση στο γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, αλλαγή που δείχνει μια πρόθεση να αλλάξει η στρατηγική στην επικοινωνία.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ