Βρετανία: Επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Κάμερον

Βρετανία: Επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Κάμερον. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών, σε μια θεαματική όσο και απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική εκείνου που είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Ο 57χρονος Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επελέγη από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να διαδεχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τη Σουέλα Μπράβερμαν, που αποπέμφθηκε αφού διατύπωσε έντονες επικρίσεις για την αστυνομία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Ο Κάμερον ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα.

Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου