Βιαστής ανηλίκων με 12 χρόνια φυλακή κυκλοφορεί ελεύθερος: Τα «μυστήρια» της δικαιοσύνης

Της Μαριάννας Κούτελα

«Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη» χαρακτηρίστηκε από πολλούς η χθεσινή, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, με τον σκηνοθέτη να κρίνεται ένοχος για τους βιασμούς δύο εκ των τεσσάρων ανηλίκων που τον κατήγγειλαν.

Προς απογοήτευση του ελληνικού λαού, το δικαστήριο αποφάσισε να βάλει στην ίδια πρόταση τις λέξεις «ένοχος», «βιαστής» και… «ελεύθερος».

Συγκεκριμένα, σε μια από τις υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο – όταν οι καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη ήρθαν στο φως – το δικαστήριο τον καταδίκασε πρωτόδικα την Τετάρτη (13/7), σε 12 χρόνια φυλάκισης για το βιασμό δύο ανηλίκων και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Όμως, στη συνέχεια τον άφησε να φύγει ελεύθερος απ’ το δικαστήριο μέχρι το Εφετείο, βάσει του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει υποχρεωτική αναστολή εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, όπως για παράδειγμα το να είσαι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων, φυγόδικος, κλπ.

Το δικαστήριο έκρινε λοιπόν ότι ο Λιγνάδης δεν θεωρείται ύποπτος για νέα αδικήματα, τι και αν πριν λίγο καιρό χαρακτηρίστηκε ως «ένας άνθρωπος με συνεχείς σεξουαλικές εμμονές, ένας θηρευτής που έψαχνε για θηράματα…» αλλά κι ενώ τα ίδια τα θύματα είδαν τον εφιάλτη να επαναλαμβάνεται, περιγράφοντας λεπτομερώς μπροστά στο δικαστήριο τα όσα βίωσαν.

Έτσι ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφού καταβάλει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ που ορίστηκε ως εγγύηση, θα μπορεί να κοιμάται και πάλι στο σπίτι του, πιθανότατα από σήμερα κιόλας, ακόμα και αν καταδικάστηκε για το αδίκημα του βιασμού.

Ο κόσμος ωστόσο, εξακολουθεί να μην μπορεί να χωνέψει πως ένας βιαστής ανηλίκων- με τη βούλα της δικαιοσύνης-, θεωρείται από το νόμο «ακίνδυνος» και συνεπώς άξιος να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Σημειώνεται, ότι παράλληλα με το χρηματικό ποσό, ο καταδικασθείς έχει την υποχρέωση να εμφανίζεται 3 φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Κραυγές οργής από το κοινό στο άκουσμα της απόφασης
Στην τελευταία πράξη της δίκης του Λιγνάδη, μόλις ανακοινώθηκε η αδιανόητη απόφαση για τον σκηνοθέτη, πυροδοτήθηκε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας.

«Ντροπή σας, ξεφτίλες», «αφήνετε ελεύθερο ένα βιαστή παιδιών». φώναξαν παρευρισκόμενοι μέσα στη δικαστική αίθουσα στο άκουσμα της απόφασης. «Να του δώσετε τα παιδιά σας να τα προσέχει» ακούστηκε απ’ έξω.

Οι αντιδράσεις είχαν σαν αποτέλεσμα άτομα από το περιβάλλον του Λιγνάδη, συγκεκριμένα η Ελένη Κούρκουλα και ο Διονυσης Παναγιωτάκης, να απομακρυνθούν από τη δικαστική αίθουσα με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Επίσης, ο Δημήτρης Λιγνάδης απομακρύνθηκε από τον χώρο, από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου.

Το χρονικό


O πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορήθηκε ότι βίασε τέσσερις νεαρούς άνδρες από το 2010 και έπειτα, είτε στο διαμέρισμα του στην Αθήνα είτε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και γνώριζε κάποιους από τους καταγγέλλοντες, δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας με πολιτικούς σκοπούς, για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της υπουργού Πολιτισμού.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο σκηνοθέτης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Όπως είχε αναφέρει, τα θύματα του βιασμού «δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων».

Για ποιες υποθέσεις αθωώθηκε τελικά


Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον Δημήτρη Λιγνάδη για τον βιασμό του Σ. και κατά πλειοψηφία ένοχο για τον βιασμό του Π.Φ.

Επίσης το δικαστήριο τον έκρινε αθώο για την πράξη εις βάρος του Δ.Μ., αλλά και αθώο λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία για τον βιασμό του Α.
Συγκεκριμένα κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση επί των ενοχών με ψήφους 4- 3 για τον βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο και 5 – 2 υπέρ του βιασμού του 17χρονου Ουκρανού, που φιλοξενούσε επί 5 μήνες στο σπίτι του ο Λιγνάδης.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του δικαστηρίου, για την αθώωση του Λιγνάδη, μόνο για τον τέταρτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε.

«Σε προχωρημένη σήψη η ελληνική δικαιοσύνη» – Χαμός στο Twitter για τον Λιγνάδη


«Μόνο στην Ελλάδα το πρωί καταδικάζεσαι σε φυλάκιση για βιασμούς και το βράδυ κοιμάσαι κανονικά στο σπίτι σου», «καταργούνται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα βιάζουν παιδιά και θα αφήνονται ελεύθεροι», «σε προχωρημένη σήψη η ελληνική δικαιοσύνη», είναι μερικά από τα σχόλια των χρηστών στο Twitter, στο άκουσμα της απόφασης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άρειο Πάγο
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα έξω από τον Άρειο Πάγο, με κεντρικό σύνθημα «γιατί τώρα δεν φοβάμαι, #metoo, είμαστε όλοι μαζί»

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ