Η τριήμερη εργασιακή “σύνοδος” της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, κατέληξε σε επιτυχία. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, 33 από τους 36 βουλευτές παρευρέθηκαν, με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα, της Όλγας Γεροβασίλη και της Μαρίνας Κοντοτόλη να οφείλεται σε δικαιολογημένους λόγους.
Οι συμμετέχοντες βουλευτές μετέφεραν θετικές εντυπώσεις, και η διαχείριση των ΜΜΕ περιγράφεται ως επιτυχής, αποφεύγοντας διαρροές και ατυχείς δηλώσεις. Η διάρκεια και η επίδραση αυτού του τριημέρου στον ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτό ζήτημα, με την κομματική πειθαρχία να είναι επίσης σε εξέλιξη. Η Αθηνά Λινού, παρόλο που παραιτήθηκε από τον τομέα Παιδείας, τόνισε την ανάγκη για μυστική ψηφοφορία, απορρίπτοντας την κομματική πειθαρχία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω της συγκεκριμένης συνόδου επιδίωξε να δείξει ότι διαθέτει τον έλεγχο, μπορεί να πειθαρχεί βουλευτές και στελέχη, και να φέρει καινοτόμες ιδέες στην πολιτική λειτουργία. Η συγκέντρωση αυτή δεν ήταν μια απλή “εκδρομή”, αλλά μια νέα μορφή εργασίας.
Στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας αναγνωρίζουν την αξία αυτής της διαδικασίας και εκφράζουν την επιθυμία για περισσότερες τέτοιες συναντήσεις στο μέλλον, παρόλο που δεν αναμένεται να γίνουν σύντομα.
- Θεοδώρα Τζάκρη, σε δηλώσεις της πριν την αναχώρηση από τις Σπέτσες, έδειξε την πεποίθησή της για το ενδεχόμενο επανάληψης της συνάντησης στο μέλλον, χαρακτηρίζοντάς την ως «τολμηρό εγχείρημα με ευεργετικές επιδράσεις». Εκτίμησε ότι οι συνεδριάσεις ήταν «ποιοτικές» και «παραγωγικές», αντικατοπτρίζοντας μια νέα μορφή δημιουργικότητας αντίθετη στη γραφειοκρατία.
- Παύλος Πολάκης, περίπου δέκα ημέρες μετά την εσωκομματική κρίση σχετικά με τον Κασσελάκη και την κομματική πειθαρχία, εξέφρασε τη θετική του γνώμη για τη συνάντηση, μεταφέροντας μια εικόνα φιλίας και συντροφικότητας. Ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «εξαιρετική», με πολλές εισηγήσεις, συζητήσεις και ένα άνετο κλίμα για την παραγωγή προτάσεων.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πραγματοποιήθηκαν 30 παρουσιάσεις από τομεάρχες σε ένα συμπαγές πρόγραμμα, με συζητήσεις για την καμπάνια κατά της ακρίβειας, σεμινάρια για τη χρήση των social media, και ανάλυση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εκτιμηθούν με βάση τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν. Μια περίληψη των τοποθετήσεων των τομεαρχών δημοσιεύτηκε μετά τη σύνοδο. Τώρα, η προτεραιότητα είναι η καμπάνια ενάντια στην ακρίβεια και τα δύο περιφερειακά συνέδρια που προγραμματίζονται για τις 3 και 10 Φεβρουαρίου στη Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία.