Οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς τα είδη διατροφής διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τιμών, με την τάση των τιμών να είναι ανοδική, ενώ τα εισοδήματα παραμένουν σταθερά και σε χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική αυτή δυσκολία καθιστά αδύνατη την ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων για πολλά νοικοκυριά.
Η αναγκαστική επιλογή των Ελλήνων να δανείζονται ή να καταναλώνουν αποθεματικά για την κάλυψη των μηνιαίων υποχρεώσεων τους αποτυπώνει την έντονη οικονομική πίεση. Η προσεκτική και περιοριστική διαχείριση του προϋπολογισμού για τις αγορές καθημερινών αναγκών, όπως τα τρόφιμα, αναδεικνύει το βάρος του πληθωρισμού στην καθημερινότητά τους.
Η τιμή βασικών αγαθών όπως το σπανάκι, τα ελληνικά μήλα, και οι ντομάτες έχει σημειώσει αυξήσεις σε μία εβδομάδα, αντικατοπτρίζοντας την ένταση του πληθωρισμού στην αγορά τροφίμων. Η Eurostat αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αυξημένος, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η οικονομική πίεση εντείνεται λόγω της σημαντικής αύξησης στις τιμές των ενοικίων και στην αγορά ακινήτων, κυρίως για τις νεότερες γενιές. Από το 2018, οι τιμές των ενοικίων έχουν καταγράψει αυξήσεις έως και 52%, ενώ τα μικρότερα σε μέγεθος ακίνητα έχουν δει τις τιμές τους να αυξάνονται κατά 63%. Αυτό δημιουργεί μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία για πολλά άτομα και οικογένειες που προσπαθούν να βρουν ή να διατηρήσουν μια κατοικία σε προσιτές τιμές. Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τις σταθερά χαμηλές αμοιβές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου οι Έλληνες καταναλωτές να μπορούν να διατηρήσουν ένα βιώσιμο επίπεδο ζωής.