Με προοπτική την ψήφιση έως την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, προωθείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας σχετικά με την ισότητα στο γάμο, επιτρέποντας τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια και ρυθμίζοντας θέματα τεκνοθεσίας για αυτά.
Παρά την μη κατάταξή του ως «εμβληματική μεταρρύθμιση» από την κυβέρνηση, η συζήτηση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, λειτουργώντας ως κρίσιμος δείκτης για την συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ και τις σχέσεις της με μέρος του εκλογικού της σώματος.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και της Πλεύσης Ελευθερίας, παρά την πιθανότητα «διαρροών» από αυτά λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
Εσωτερικές διεργασίες εντοπίζονται κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπου περίπου 50 βουλευτές φαίνεται να αντιδρούν, επιλέγοντας είτε την καταψήφιση είτε την αποχή, με την τελευταία να αποτελεί επιλογή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτή για τους διαφωνούντες, χωρίς να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση βουλευτών που συνδέονται με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και άλλων κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, με την καταψήφιση ή την αποχή να φαίνεται ως προτιμητέα επιλογή για αρκετούς.
Η «δοκιμασία» επεκτείνεται και στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο, με κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, και Νίκη, να αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας τη συζήτηση για σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι «διαρροές» ψηφοφόρων προς τα δεξιά δεν θα είναι σημαντικές, προβλέποντας μια ενδεχόμενη επιστροφή μετά την καταλαγίαση της αρχικής αντίδρασης, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα της διακυβέρνησης.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Εκκλησίας, ειδικά από ιεράρχες με έντονα συντηρητικές θέσεις, που μπορεί να εντείνουν την κριτική και τις πιέσεις προς τους βουλευτές, ιδιαίτερα εκείνους που επιλέγουν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.