Από την επάρκεια ενέργειας στα έκτακτα μέτρα για φυσικό αέριο και ρεύμα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου, επιχείρησε χθες να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας (ρεύμα και φυσικό αέριο), δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της, ώστε να εξασφαλίσει την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα».

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας είχε αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι έρχονται αλλαγές στην καθημερινότητα όχι μόνο των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και των πολιτών.

Όλες οι πληροφορίες από τις συναρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς για όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, προκειμένου αρχικά σε εθελοντική βάση και αν απαιτηθεί και σε υποχρεωτική, να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν δεν υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τότε δεν θα μπορέσει η χώρα μας να υποκαταστήσει το έλλειμμα που θα προκύψει από τη μείωση του φυσικού αερίου στο όριο του 15% από χθες, 1η Αυγούστου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 που επέβαλε η Κομισιόν.
Και αυτό είναι μόνο το ήπιο σενάριο. Διότι στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει ολικώς τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη και επείγουσα.

Με δεδομένο ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο υποχρεωτικής περικοπής της χρήσης ενέργειας σε φορείς του δημοσίου αλλά και δήμους, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην φτάσουν τα μέτρα στους ιδιώτες. Τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση.

Πολλοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος θα οδηγήσουν μοιραία σε αυτοπεριορισμό τα νοικοκυριά.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ανάγκη αλλά και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ορατό ενδεχόμενο μέτρων υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, με εκ περιτροπής διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Άλλωστε, ήδη η Γερμανία έχει αρχίσει την εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες δρομολογεί και η Ιταλία.

Και είμαστε μόνο στην αρχή, όπως παραδέχονται χαρακτηριστικά, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας να είναι πιο σύντομες απ ό,τι ελπίζει το κυβερνητικό επιτελείο και να λάβουν χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση θα επιχειρεί να ανοίξει την αυλαία της νέας πολιτικής περιόδου, με πλεονέκτημα.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ