Από πουλιά μέχρι ποτάμια: Η ΕΚΤ ζητάει τη γνώμη των Ευρωπαίων για τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

Οι πολίτες της Ευρωζώνης καλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα προτεινόμενα θέματα για την επόμενη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ.

Από σήμερα, 10 Ιουλίου, κάθε πολίτης στη ζώνη του ευρώ μπορεί να απαντήσει σε έρευνα που διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις από όλη τη ζώνη του ευρώ εκπροσωπούνται ισότιμα, η ΕΚΤ έχει αναθέσει σε μια ανεξάρτητη εταιρεία διεξαγωγής ερευνών να θέσει τις ίδιες ερωτήσεις αυτής της έρευνας σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων στη ζώνη του ευρώ.

Η έρευνα θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2023 και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά θέματα που έχουν επιλεγεί, από ποτάμια και πουλιά μέχρι τον πολιτισμό και τις αξίες.

Αναλυτικά τα επτά θέματα:

  • Ευρωπαϊκός πολιτισμός
  • Η Ευρώπη μας, ο εαυτός μας
  • Οι ευρωπαϊκές αξίες υπό το πρίσμα της φύσης
  • Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη
  • Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης
  • Το μέλλον σάς ανήκει
  • Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη

«Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να ταυτιστούν με το σχεδιασμό των τραπεζογραμματίων ευρώ, γι’ αυτό θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επιλογή του νέου θέματος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα σχέδια των τραπεζογραμματίων είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη ζώνη του ευρώ των 20 εθνών, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι μέχει τώρα επικεντρωνόταν σε γενικές εικόνες πυλών και γεφυρών, αποφεύγοντας συγκεκριμένα εθνικά σύμβολα ή ορόσημα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα επιλέξουν ένα θέμα με βάση τα σχόλια του κοινού έως το 2024, μετά το οποίο θα διεξαχθεί διαγωνισμός σχεδιασμού. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σχεδίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τις επιλογές των σχεδίων που θα προκύψουν από αυτόν τον διαγωνισμό. Η τελική απόφαση για τα χαρακτηριστικά αναμένεται το 2026

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ