Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει η Milliyet : Ο μυστικός «χάρτης της Τουρκίας» από τις ΗΠΑ προκάλεσε σεισμό στην Ελλάδα

Απόρρητη έκθεση που διέρρευσε από το αμερικανικό Κογκρέσο αποκάλυψε έναν χάρτη που αφορά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Ο εν λόγω χάρτης παραλίγο να προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα, γράφει η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα Μιλιέτ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Αυτή η απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων , ήρθε μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το νόμο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα αγοράσει 40 νέα F-16 και τα 79 που διαθέτει αυτή τη στιγμή θα ανανεωθούν.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι η πώληση των τζετ δεν εγκρίθηκε πριν φτάσουν στην Ουάσινγκτον τα έγγραφα πιστοποίησης σχετικά με την επίσημη έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ πούλησαν πολεμικά αεροσκάφη F-35 αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα.

Τόσο οι Αμερικανοί γερουσιαστές και ιδιαίτερα το αρμενικό και το ελληνικό λόμπι εργάστηκαν εντατικά στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσουν την Τουρκία να αγοράσει F-16.

«Η βόμβα των ΗΠΑ»

Στην είδηση ​​που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά ΜΜΕ συζητήθηκε μυστική επιστολή που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

 Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιστότοπος Eretikos συζήτησε τις λεπτομέρειες αυτής της μυστικής επιστολής στις ειδήσεις του με βάση την αμερικανική έρευνα του Κογκρέσου. Τα ελληνικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν για το θέμα τη φράση «βόμβα των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας».

Δηλώνοντας ότι η επιστολή που παρουσιάστηκε στο συνέδριο εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο , αλλά και για την ελληνική ενδοχώρα, ο Ερετικός επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δηλώνοντας ότι η ελληνική πτέρυγα δεν αντέδρασε σε αυτή την επιστολή, η ιστοσελίδα είπε «Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν, χάνουμε ως χώρα».

Θεωρώντας «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις στην έκθεση του συνεδρίου, η ελληνική πτέρυγα έγραψε ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία κατέχει επίσημα τόσο το Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ, που δεν χαρακτήρισαν τα νησιά του Αιγαίου ως «ελληνικά νησιά», δήλωσαν επίσης ότι τα ελληνικά αεροπλάνα κατά καιρούς «παρενοχλούσαν» την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και ότι αυτή η κατάσταση υπονόμευε την ειρήνη στο Αιγαίο.

Διέρρευσε ο μυστικός χάρτης

2 21

Στην 37η και 38η σελίδα της επίμαχης έκθεσης υπάρχουν χάρτες που αφορούν την τουρκική παρουσία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.

Ο πρώτος χάρτης αναφέρει ότι τα νησιά με το πράσινο είναι άοπλα και δείχνει τα νησιά και τις νησίδες που αμφισβητούνται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ροζ χρώμα.

Αυτό που θέλει να τονίσει το ρεπορτάζ είναι ότι τα νησιά που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην Ελλάδα δεν ανήκουν στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία μπορεί να οργανώσει πτήσεις ή να διεξάγει ασκήσεις πάνω από αυτά τα νησιά και βραχονησίδες.

«Είναι μια παθητική κατάσταση»

3 7

Ο δεύτερος χάρτης είναι ακόμη χειρότερος για την ελληνική πλευρά. Ο ιστότοπος Ερετικός αναφέρει ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος έχει αφεθεί στην Τουρκία στον χάρτη, λέγοντας «Είναι μια αξιολύπητη κατάσταση». Επιπλέον, ορισμένες περιοχές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης αφέθηκαν στην Τουρκία στον χάρτη των ΗΠΑ.

Ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε για την πώληση των F-16, αλλά ότι αυτός ο τίτλος παραπλάνησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ και δείχνει ότι η Άγκυρα έκανε τη «Γαλάζια Πατρίδα» αποδεκτή διεθνώς, καταλήγει το δημοσίευμα της Μιλιέτ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ