Αποκάλυψη New York Times: Πανικό στους Ευρωπαίους σκορπά το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους, γράφει ότι η ΕΕ δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ εάν κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2024.

Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Τραμπ είναι ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται του νυν Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ο ιστότοπος της καμπάνιας του, περιέχει μια μόνο αινιγματική πρόταση, για την οποία ο ίδιος και η ομάδα του αρνούνται να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες:

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε υπό τη διοίκησή μου, για την ουσιαστική επαναξιολόγηση του σκοπού του ΝΑΤΟ και της αποστολής του ΝΑΤΟ».

Αυτή η ασαφής γραμμή είναι που έχει δημιουργήσει την τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και των Αμερικανών υποστηρικτών του παραδοσιακού ρόλου της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Πανικός στην Ευρώπη!

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η έλευση του Τραμπ στην εξουσία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να «καταστρέψει το ΝΑΤΟ». Αρκετοί νυν και πρώην Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στους NYT είπαν ότι το άγχος αυξάνεται στις κυβερνήσεις τους.

Κατά την άποψή τους, η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει όχι μόνο απόσυρση της βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και «την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την καταστροφή του ΝΑΤΟ».

Πλήθος πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και «ειδήμονες» κατά του Τραμπ, ισχυρίστηκαν -επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές- τις τελευταίες εβδομάδες, ότι μια δεύτερη προεδρία του, θα προανήγγειλε την κατάρρευση του ΝΑΤΟ και ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έχει προκαλέσει πανικό.

Μεταξύ αυτών των αξιωματούχων ήταν ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στις ΗΠΑ, Μίκο Χαουτάλα, ο οποίος σύμφωνα με τους NYT «επικοινώνησε απευθείας με τον κ. Τραμπ και προσπάθησε να τον πείσει για την αξία της χώρας του στο ΝΑΤΟ ως νέο μέλος».

«Υπάρχει μεγάλος φόβος στην Ευρώπη ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα οδηγήσει σε ντε φάκτο αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου από το 2009 έως το 2013.

Από αυτή την άποψη, Ευρωπαίοι πρεσβευτές και εκπρόσωποι δεξαμενών σκέψης πραγματοποιούν μυστικές επισκέψεις στους συνεργάτες του Τραμπ για να μάθουν για τις προθέσεις του, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους NYT, οι χώρες που είναι «πιο ευάλωτες σε επίθεση από τη Ρωσία» θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ αυξάνοντας τις παραγγελίες αμερικανικών όπλων ή κάνοντας συμβολικά βήματα για να τον επαινέσουν.

Η στρατηγική Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πέρασε την προεδρία του επικρίνοντας τα ευρωπαϊκά μέλη του μπλοκ, κατηγορώντας τα ότι είναι ουσιαστικά… τζαμπατζήδες και «αποστραγγίζουν» τη μαζική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ήπειρο, ενώ αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τις ετήσιες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ για να επιπλήξει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία το 2018.

Πιεζόμενος πάντως από τους New York Times να εξηγήσει τι εννοεί με την «θεμελιώδη επαναξιολόγηση» της αποστολής και του σκοπού του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ έδωσε μια περίεργη δήλωση που δεν περιείχε σαφή απάντηση, αλλά εξέφρασε σκεπτικισμό για τις συμμαχίες:

«Είναι υποχρέωση κάθε προέδρου των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι οι συμμαχίες της Αμερικής χρησιμεύουν για την προστασία του αμερικανικού λαού και δεν θέτουν απερίσκεπτα σε κίνδυνο το αμερικανικό αίμα και περιουσία», προσθέτοντας ότι η «ύψιστη προτεραιότητά του» θα είναι «η υπεράσπιση της χώρας μας, των συνόρων μας, των δικών μας αξιών και των δικών μας ανθρώπων».

Μια τέτοια δήλωση, συνάδει με τη μακροχρόνια άποψη του Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρέπει να είναι «οι αστυνομικοί του κόσμου».

Ο τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, είπαν στους NYT ότι οι δεσμεύσεις του πρώην προέδρου σχετικά με το ΝΑΤΟ ,πρέπει να θεωρηθούν ως διαπραγματευτική τακτική, με στόχο να πιέσει τα ευρωπαϊκά μέλη να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα στο μπλοκ.

«Η αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από το ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που συζητούν ορισμένοι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αληθινό», είπε ο Ο’ Μπράιεν.

«Κατανοεί τη στρατιωτική αξία της συμμαχίας για την Αμερική, αλλά απλώς αισθάνεται – σωστά, θα μπορούσα να προσθέσω – ότι μας παίζουν οι Γερμανοί και άλλα έθνη που αρνούνται να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους για τη δική τους άμυνα».

Ενώ ο Τραμπ εκτέλεσε στρατιωτικά πλήγματα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, προσπάθησε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και από τις τρεις χώρες και ήταν ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία που δεν συμμετείχε σε νέο εξωτερικό πόλεμο.

Η Ουκρανία, το «κλείσιμο της κάνουλας» και η στάση των Αμερικανών

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Μαρκ Έσπερ, είπε στο MSNBC την Πέμπτη ότι αυτός ο αντιπαρεμβατισμός θα οδηγήσει στην τελική κατάρρευση του ΝΑΤΟ.

Εάν ο Τραμπ αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, υποστήριξε ο Έσπερ, «όλη η προσπάθεια να στηριχθεί η Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία θα κατέρρεε τελικά», όπως και η ίδια η συμμαχία, αν ο Τραμπ άρχιζε τότε να αποσύρει στρατεύματα από την Ευρώπη.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» από την ορκωμοσία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιούσε τη στρατιωτική βοήθεια ως μοχλό για να το πετύχει αυτό, διακόπτοντας τη ροή των όπλων για να αναγκάσει το Κίεβο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει τεράστιες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και πληροφοριών στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί για τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το έλλειμμα εάν η Αμερική σταματούσε να στέλνει στρατιωτική βοήθεια.

Το άρθρο αυτό των NYT έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία πάνω από το 30% των Αμερικανών είναι υπέρ της περικοπής της βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία δημοσκόπησης του Pew Research Center.

Την ίδια ώρα, το 29% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τρέχουσα βοήθεια είναι αρκετή, ενώ μόλις το 18% ζητά την αύξησή της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...