Αποκάλυψη τώρα: Η επιστροφή Γλύξμπουργκ από το «παράθυρο» μέσω του σκοτεινού ιδρύματος – Ο βρόμικος ρόλος Μητσοτάκη, ο Κάρολος και η ύποπτη σιωπή Τσίπρα – Όλο το άγριο παρασκήνιο

Periodista

Η εργαλειοποίηση του πολιτισμού είναι παλιά «τέχνη». Σημαντικά πολιτικά projects με τον μανδύα και της επενδυτικής προοπτικής και πάντα με κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση, επιτρέπουν σε διάφορα σωματεία και οργανώσεις με δαιδαλώδη καταστατικά να παρεισφρέουν στη δημόσια σφαίρα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η πολυθρύλητη αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Για να μην αυταπατόμεθα όμως, μέχρι στιγμής, στο τέλος της ημέρας, το μόνο αποτύπωμα (sic) είναι ένα αναίτια και ύποπτα καμένο δάσος περίπου 40.000 στρεμμάτων στις περιοχές της Βαρυμπόμπης, Θρακομακεδόνων και Τατοΐου! Ίσως είναι μία ευκαιρία και εδώ να μπουν οι ιδιώτες χορηγοί για την αναδάσωση, αφού το ελληνικό κράτος χάνει σταδιακά τον κοινωνικό του χαρακτήρα και φιλοδοξεί να γίνει και να μείνει μόνον επιτελικό, τουτέστιν «τρονονόμος» επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τι συμβαίνει, όμως, στο Τατόι; Εκεί λοιπόν, μας ενημέρωσαν πως από την τελευταία ανεπίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας, σε συνέχεια παλαιότερων ιδιωτικών και ανεπίσημων συνομιλιών τους, το ίδρυμα «Prince’s Trust», που τελούσε και τελεί ακόμη υπό την αιγίδα του βασιλιά θα ενδιαφερθεί για τα έργα αναμόρφωσης στο Τατόϊ, δίνοντας το know how στην ελληνική πλευρά. Μόνο που εδώ αποσιωπάται το γεγονός ότι επικεφαλής του ιδρύματος αυτού για την Ελλάδα (ναι έχει και διεθνές παράρτημα αυτό το δαιδαλώδες ίδρυμα με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες για ύποπτες δωρεές), επικεφαλής λοιπόν του ελληνικού παραρτήματος είναι ο πρωτότοκος γιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γλύξμπουργκ!

Άρα δηλαδή, μέσω της πλαγίας οδού, η οικογένεια Γλύξμπουργκ θα επανακτήσει πρόσβαση σε αυτό που προκλητικά αποκαλούσε ο τέως πριν από χρόνια «σπίτι μου». Για να μην θυμηθούμε εδώ τα κοντέινερ που φυγάδευσαν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό σε αξία μέρος της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Αμύθητης αξίας Faberge, ασημικά, σερβίτσια, ειδώλια, μέχρι και έπιπλα από την Ηρώδου Αττικού που πουλήθηκαν από τον τέως σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2008. Μόνο από το ξεπούλημα των κινητών της βασιλικής περιουσίας (περιουσίας του ελληνικού λαού δηλαδή) λέγεται ότι ο έπτωτος μονάρχης είχε εισπράξει αστρονομικά ποσά που προσέγγιζαν το ύψος της αποζημίωσης που του καταβλήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Περίπου 13 εκατ. ευρώ!

Σε όλα αυτά λοιπόν, και εφόσον το ίδρυμα του Καρόλου αποκτήσει λόγο και ευθύνη στα όσα θα γίνονται στο Τατόι, θα έχει ένα «μάτι» και ένα «αυτό» ο Παύλος Γλύξμπουργκ. Πάλι μπροστά μας, για μια ακόμη φορά και με ευθύνη ενός ακόμη Μητσοτάκη, η οικογένεια των Δανών Γλύξμπουργκ, η δράση της οποίας επέσυρε τόσο δεινά στον τόπο με εμφυλίους, απώλειες εθνικών εδαφών, εθνικές καταστροφές και χούντες που «ευλόγησε» ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ!

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πολύ σημαντική η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πολύ περίεργη η σιωπή της εάν συνεχισθεί η αποστασιοποίηση που δείχνει για το θέμα. Όπως ο πατέρας Μητσοτάκης έκανε τα στραβά μάτια όταν οι Γλύξμπουργκ φυγάδευαν περιουσία του ελληνικού λαού το 1990-93, έτσι και τώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία (που είσαι Γέρο Καραμανλή να τους δεις…) αφήνουν και πάλι τους εφιάλτες του παρελθόντος να ξαναδώσουν το «παρών» μπαίνοντας από την κερκόπορτα και πάλι στη δημόσια ζωή της χώρας. Και για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, μέχρι στιγμής σιωπούν.

Η αντίδραση είναι αρχικά απλή:

Πρώτον, να ερωτηθεί και να προσκληθεί στη Βουλή να απαντήσει ο πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος πως και γιατί γίνονται ιδιωτικές συζητήσεις σε ανεπίσημες επισκέψεις για υποθέσεις του κράτους.

Δεύτερον, να ερωτηθεί εάν όντως ισχύει πως ο Παύλος Γλύξμπουργκ συμμετέχει σε αυτό το βασιλικό ίδρυμα του Κάρολου. Παλιότερα σε συνεντεύξεις του στην τηλεόραση αυτό είχε πει ο γιος του Γλυξμπουργκ.

Τρίτον, να ερωτηθεί είτε ο πρωθυπουργός είτε ο οποιοσδήποτε άλλος, εάν θα γίνουν κινήσεις για επαναπατρισμό των όσων πολύτιμων αντικειμένων φυγαδεύτηκαν το 1990 – 93 και εάν θα αναζητηθούν από τα αρχεία της εταιρείας δημοπρασιών οι νέοι ιδιοκτήτες για να τα παραδώσουν πίσω, σύμφωνα με τους ίδιους νόμους που ισχύουν για την αρχαιοκαπηλία.

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ