Αποκάλυψη-βόμβα από την Wall Street Journal δικαιώνει πλήρως τον Πούτιν και αποκαλύπτει τον βρόμικο ρόλο ΗΠΑ και Βρετανίας

Η Wall Street Journal αποκάλυψε το προσχέδιο της συμφωνίας Ρωσίας και Ουκρανίας, που είχε συναφθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο 2022 επιβεβαιώνοντας έτσι τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιβεβαιώνει επίσης πως ακυρώθηκε εξαιτίας της Βρετανίας και των ΗΠΑ που βρισκόντουσαν από πίσω της.
Το έγγραφο 17 σελίδων ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέπεται να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ (μπορούσε όμως να ενταχθεί στην ΕΕ) και ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων οπλικών συστημάτων στη χώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως ανέφερε το προσχέδιο της συμφωνίας της 15ης Απριλίου 2022, ο ουκρανικός Στρατός έπρεπε να μειωθεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού.

Συγκεκριμένα: Η Μόσχα ζήτησε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μην υπερβαίνουν σε προσωπικό τον αριθμό των 85.000 στελεχών.

Να διαθέτουν μόνο 342 άρματα μάχης και 519 πυροβόλα. Η ουκρανική πλευρά ζήτησε η οροφή να ανέβει στις 250.000 στελέχη, 800 άρματα μάχης και 1.900 πυροβόλα.

Η Ρωσία ζήτησε επίσης η εμβέλεια των ουκρανικών πυραύλων να μην υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα.

Η ρωσική πλευρά ζήτησε να χρησιμοποιείται η ρωσική γλώσσα σε ίση βάση με την ουκρανική σε κυβερνητικές υπηρεσίες και δικαστήρια, αλλά το Κίεβο δεν υπέγραψε τη συγκεκριμένη ρήτρα.

Επιπλέον, η συμφωνία κατοχύρωνε την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία και απέκλειε ένα ουδέτερο καθεστώς για τη χερσόνησο.

Με το προσχέδιο συμφωνίας γινόταν δεκτοί μερικοί από τους βασικούς όρους, που είχε θέσει η Ρωσία με την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για μη ένταξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό συνασπισμό.

Αυτό που οι Ρώσοι, πολύ λογικά ήθελα να αποφύγουν, ήταν όχι μόνο η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ έξω από την «πόρτα» τους, αλλά και την μεταφορά της αντιβαλλιστικής άμυνας της Δύσης σε τόσο κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα με σκοπό να καταρρίπτονται οι νέοι υπερ-υπερηχητικοί ρωσικοί πύραυλοι, πριν αυτοί αναπτύξουν τις εντυπωσιακές τους ταχύτητες.

Εκτός της Κριμαίας το καθεστώς των τεσσάρων περιοχών που ενσωματώθηκαν μετέπειτα στην Ρωσία θα αποτελούσε αντικείμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία του 2022 δεν περιείχε ρήτρες για τις περιοχές αυτές.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έπρεπε να συζητήσουν αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά εκείνες τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, έπρεπε να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συνθήκης ειρήνης.

Αυτές οι χώρες έπρεπε να υπερασπιστούν την ουδετερότητα της Ουκρανίας σε περίπτωση παραβίασης της συνθήκης.

Τον καταστροφικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αποκάλυψε ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Andrei Kelin.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, ο Johnson ματαίωσε όλα τα επιτεύγματα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την άνοιξη του 2022.

Όπως εξήγησε, ο Johnson έχοντας λάβει την έγκριση και την εντολή της Ουάσιγκτον, επενέβη στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να σκιστεί το έγγραφο, που είχε ήδη μονογραφεί από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας David Arakhamia.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ο Arakhamia, επικεφαλής της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας» στο Κοινοβούλιο και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αποκάλυψε πως ο Johnson ήταν το πρόσωπο που απαγόρευσε το Κίεβο να υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για τον τερματισμό της σύγκρουσης την άνοιξη του 2022.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία απέρριψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της αντίθετης ρήτρας του συντάγματος σχετικά με τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας.

«Ως συμφωνία μπορεί να μην ήταν η τέλεια, όπως καμία συμφωνία δεν είναι απόλυτα ιδανική αλλά εάν δεν την τορπίλιζε η Δύση θα είχαν αποφευχθεί περί τους 400.000 θανάτους και από τις δύο πλευρές και ο κόσμος δεν θα βρισκόταν στα πρόθυρα ενός καταστροφικού μεγάλου πολέμου» αναφέρει η εφημερίδα.

Η Ρωσία είχε απομακρύνει τον στρατό από το Κίεβο για να διευκολύνει τις συνομιλίες κάτι το οποίο της στοίχισε ακριβά καθώς έδωσε την ευκαιρία στην Ουκρανία να ενισχύσει τις θέσεις της σε όλα τα μέτωπα.

Θα πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα ακόμα: Τότε οι Ουκρανοί επικαλέστηκαν για την διακοπή των διαπραγματεύσεων μία… σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, έξω από το Κίεβο!

Μία «σφαγή» που δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητο φορέα, και κανείς δε γνωρίζει εάν οι εικόνες ήταν πραγματικές.

Με λίγα λόγια, η Ρωσία, εθελοντικά και με βαρύ τίμημα όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια για αυτήν, απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κίεβο σε μία κίνηση καλής θέλησης και κάποιοι στην Μόσχα είχαν τη φαεινή ιδέα να αφήσουν πίσω και πτώματα αμάχων!

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson στις 8/2/2024 είχε αναφερθεί στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν τερματίσει τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε ότι απομάκρυνε τα στρατεύματα από τα περίχωρα του Κιέβου μετά από επιμονή δυτικών ηγετών για να διευκολύνει τις συνομιλίες αλλά οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις συμφωνίες κατόπιν εντολής της Δύσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ