Ανδρουλάκης: Δεν μετέχουμε σε συγκάλυψη για τα Τέμπη

Ανδρουλάκης: Δεν μετέχουμε σε συγκάλυψη για τα Τέμπη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμμέτοχο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για τη τραγωδία στα Τέμπη, διαμήνυσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή.

«Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψετε την υπόθεση. Όχι σε Εξεταστική Επιτροπή που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επέκρινε, παράλληλα, το ΚΚΕ, καταλογίζοντάς του ότι διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά για διερεύνηση από το 1997. «Το “φταίνε όλοι” καταλήγει στο “φταίμε κι εμείς”», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο», καθώς όπως είπε, κατέκρινε τη Ν.Δ. για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα την ψηφίζει.

«Σε διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη δεν μετέχουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε ότι υπάρχει ώριμη ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι καθαρή θέση και δεν δίνει διέξοδο στη Ν.Δ. Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, είπε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό κι όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται».

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις γιατί «ο κ. Καραμανλής έκλεισε στο συρτάρι το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο οποίο επισημαίνονταν οι ευθύνες του» για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717, καθώς και για το ότι ενέκρινε αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία. Σημαντικές ευθύνες καταλόγισε και στον Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο υπουργό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι νωρίτερα δεν είχε εφαρμόσει τη σύμβαση για την τηλεδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.

«Επίδικο είναι η σύμβαση 717, γι’ αυτό προτείνουμε Προανακριτική»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του. «Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε Προανακριτική Επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄ αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες».

Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Βορίδη είπε: «Εγώ είμαι ακριβής. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η Δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη καθώς όπως τόνισε, είναι άχαρος ο ρόλος του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον επέκρινε πως αξιοποιεί το λάθος του ΚΚΕ για να πετάξει τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα.

Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

Είπε ότι «πρέπει να σταθούμε εκεί, διότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, να δώσει περιθώριο διαφυγής στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κύριες ευθύνες βαρύνουν την εποχή του κ. Καραμανλή» και τόνισε:

«Εμείς, λοιπόν, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε είναι ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο. Άρα, προσπαθούμε να δείξουμε όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση μολονότι χρηματοδοτήθηκε με 54 εκατομμύρια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αν υπήρχε, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θα ήταν στη ζωή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ