Ανατροπή των σχεδίων του Μαξίμου για τις εκλογές

Μπορεί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία άλλη συζήτηση στην κυβέρνηση εκτός από τη σιδηροδρομική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι αναδεικνύεται μια νέα πραγματικότητα για τη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών, που ανατρέπει σχεδιασμούς και βεβαιότητες.

Το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο οι επικοινωνιακοί επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου ψάχνουν απάντηση, είναι κατά πόσο η τραγωδία θα επιβαρύνει τη θέση της Ν.Δ. στις εκλογές, αλλά και αν θα επηρεάσει και τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Στην πραγματικότητα όμως συζήτηση για να ληφθούν τελικές αποφάσεις ακόμα δεν έχει γίνει, δηλαδή αν οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός -παρότι δεν είχε ανακοινωθεί-, ή θα αναβληθούν για την Κυριακή του Θωμά, όπως εισηγούνται ορισμένοι με το αιτιολογικό ότι στις 9 Απριλίου θα είναι το 40ήμερο μνημόσυνο των νεκρών του δυστυχήματος και με γνώμονα ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στα τέλη Μαΐου, πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δύο ημερομηνίες στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι όσο πιο μακριά από την τραγωδία -που δεν θα ξεχαστεί εύκολα- γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ακόμα νωρίς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, και στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν την εξέλιξη του θέματος την επόμενη εβδομάδα, αν δηλαδή θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα με έντονο τρόπο και μέχρι πότε, αλλά και την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης αυτής της κρίσης, που είναι η μεγαλύτερη στη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος πάντως είχε πειστεί εδώ καιρό ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 9 Απριλίου, με ορόσημο αυτή την ημερομηνία είχε εκπονήσει τον σχεδιασμό του και, όπως λένε όσοι ξέρουν τον τρόπο που σκέφτεται, δύσκολα αλλάζει αποφάσεις.

Χρονικό σημείο-κλειδί είναι το πότε θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο, που ήταν για σήμερα, με βασικό θέμα τον κατώτατο μισθό, αλλά αναβλήθηκε. Αναμένεται να γίνει την Τρίτη, χωρίς να είναι και σίγουρο, και εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του. Με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το καλό προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν, στο μέτρο του δυνατού, να γίνουν σε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο χρόνο.

Ως προς την πολιτική διαχείριση την τραγωδίας, στην κυβέρνηση στέκονται ιδιαίτερα και προβάλλουν ως σημαντική κίνηση ανάληψης ευθύνης την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή, την οποία η Ν.Δ. θα αναδείξει στην αναμενόμενη αντιπαράθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, κυβερνητικές πηγές λένε ότι τα αίτια της τραγωδίας θα διερευνηθούν γρήγορα, προκειμένου να μη σκιαστεί η προεκλογική περίοδος από καταγγελίες για συγκαλύψεις ευθυνών.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ