Ανατιμήσεις-σοκ στα προϊόντα μαναβικής: Αυξήσεις άνω του 100%

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στα τρόφιμα κυρίως στα φρούτα και λαχανικά, ειδικά και μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel στη Θεσσαλία. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, αναφορικά με την ακρίβεια που επικρατεί στα προϊόντα «εποχής».

Σαρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα η ακρίβεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μήλα Βόλου που πέρυσι πωλούντο περίπου στα 1,1-1,5 ευρώ, φέτος έχουν 2,3-2,7 ευρώ, ακόμη και 3 ευρώ, ενώ και τα αχλάδια από τα 1,5 ευρώ έχουν επίσης εκτιναχθεί ως τα 3,3 ευρώ, με ανατίμηση 100% ή και περισσότερο. Αντίστοιχες ανατιμήσεις άνω του 100% καταγράφονται και σε άλλα φρούτα όπως τα νεκταρίνια Νάουσας που από τα 1,6 ευρώ έχουν φτάσει ως τα 3,3 ευρώ. Στα οπωροκηπευτικά η κατάσταση είναι αντίστοιχη, με τις ντομάτες από τα 1,5 ευρώ να έχουν αγγίξει ακόμη και τα 3,3 ευρώ, τα κολοκυθάκια από τα 1,3 ευρώ να έχουν φτάσει τα 3 ευρώ, ενώ το κουνουπίδι από τα 2 ευρώ διπλασιάστηκε με τιμές ως 4 ευρώ. Στο συγκεκριμένο μανάβικο όπου έγινε το ρεπορτάζ, πωλούνται ντοματίνια βελανίδια με τιμή 9,9 ευρώ το κιλό. «Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει», είπε ο κ. Ραυτόπουλος.

«Φεύγει π.χ. από την Καστοριά ΑΑΑ μαρούλια με 1 ευρώ το κιλό, ΑΑΑ ντομάτες με 1 ευρώ το κιλό. Φτάνουν στον θεσσαλικό κάμπο στα 3,8 ευρώ, σχεδόν τέσσερις φορές επάνω. Δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας, από τον παραγωγό στον μεσάζοντα, από τον μεσάζοντα στον χονδρέμπορο, από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο, από τον λιανέμπορο στον καταναλωτή, έχει αυξηθεί το προϊόν τέσσερις φορές. Αν δεν ελέγξουν την αλυσίδα, πώς φεύγει από το χωράφι, πώς φτάνει στο ράφι, είναι χαμένη υπόθεση. Δεν πάνε να βγάλουν όχι τέσσερα μέτρα αλλά δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα, εκατόν τέσσερα. Δεν έχουν βγάλει οκτώ, εννιά, δέκα υπουργικές αποφάσεις από την έναρξη του “καλαθιού του νοικοκυριού”; Έχει εφαρμοστεί καμία; Τώρα δεν έβγαλαν ΦΕΚ που λέει για διατίμηση του νερού στον θεσσαλικό κάμπο;» όπως σημείωσε με νόημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ