Ανακάμπτει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο – Στο 3,7% στην Ελλάδα

Οπισθοδρόμηση στη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (05.09.24) η Eurostat βάσει προσωρινών στοιχείων.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν προηγουμένως ότι ο πληθωρισμός στην κοινότητα των 20 χωρών (ευρωζώνη) θα αυξανόταν και πάλι ελαφρώς προς το τέλος του έτους. Οι τιμές καταναλωτή αναμενόταν να αυξηθούν κατά 3,0% μετά την πτώση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό 2% απομακρύνεται κάπως

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την eurostat, ο πληθωρισμός “‘ετρεξε” το Δεκέμβριο του 2023 με 3,7% έναντι 2,9% το Νοέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός έναντι με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

Η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τη στροφή των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022 και αύξησε τα επιτόκια δέκα φορές- στην τελευταία συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, άφησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ευρώ: το βασικό επιτόκιο είναι 4,5%. Το επιτόκιο καταθέσεων που λαμβάνουν οι τράπεζες για την πλεονάζουσα ρευστότητα που καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα παραμένει στο 4,0%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ