Ανίκανος (ή κάτι άλλο;) να προστατεύσει τη χώρα ο επικίνδυνος θίασος Μητσοτάκη – Καίγεται ξανά το δάσος της Δαδιάς

Εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε προ ολίγου φωτιά και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Το υπέροχο δάσος της Δαδιάς το οποίο είχε καεί και πέρσι προκαλώντας μια ανυπολόγιστη εθνική περιβαλλοντολογική καταστροφή την οποία οι αρχές ήταν πλήρως ανήμπορες να την αντιμετωπίσουν, όπως είναι και φέτος.

Τότε σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος η φώτια έπληξε πάνω από 45.000 στρέμματα, ενώ έκαψε ολοσχερώς περισσότερα απο 22.000.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νιψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φερρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου», πρόσθεσε ο κ. Πετροβιτς.

Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης. Ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Τα αρπακτικά δεν υπήρξαν θύματα της περσινής φωτιάς, όμως οι φλόγες κατέστρεψαν πολλά δέντρα στα οποία οι γύπες χτίζουν τις φωλιές τους και τώρα γίνεται επανάληψη του περσινού τραγικού έργου.

Πέρσι η καταστροφή ήταν ανείπωτη και φαίνεται πως κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό. Και πως να βάλουν άλλωστε;

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έβαλαν πρακτικά «λουκέτο» με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν σε κάποιο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ποιοι ήταν οι 7 αυτοί φορείς;

Οι φορείς που καταργούνται

Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Επτά μήνες μετά από τον αποχαρακτηρισμό του από περιοχή Natura κάψανε το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς πέρσι το καλοκαίρι του 2022 και δεκαεννέα μήνες αργότερα το καίνε εκ νέου.

Πόσο τυχαία είναι όλα αυτά;

Ποιος θα δώσει λόγο για τις συνεχόμενες αυτές εθνικές τραγωδίες;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...