Ανήμπορος ο Μητσοτάκης ποντάρει στις Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική

Μέσα σε μερικά μόλις 24ωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέσεισε, στο δημόσιο λόγο του, την «απειλή» επιστροφής των «δυνάμεων του λαϊκισμού», καθιστώντας σαφές ότι έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους να φοβάται τους επόμενους μήνες.

Μία κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και μία κατά την παρέμβασή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε τις οικονομικές εξελίξεις, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση με την προοπτική να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης: παραδέχθηκε, μ’ άλλα λόγια, πως αν δεν γίνει κάτι δραστικό ώστε να εκτονωθεί η βαριά πίεση στην οικονομία και την κοινωνία, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι μονόδρομος.

«Λαϊκισμός»

Βεβαίως, με δεδομένους τους «αστερίσκους» που έχουν εκφράσει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς οι όποιες αποφάσεις για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό. «Αν η Ε.Ε. δεν δώσει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την κρίση, τότε θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες». «Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με την δυσάρεστη για την ίδια απόφαση να «σπάσει» τον κουμπαρά των δημόσιων οικονομικών, δε θα διστάσει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Τελευταία ελπίδα

Βεβαίως, προσώρας δεν βρισκόμαστε εκεί, αφού το Μαξίμου συνεχίζει να ποντάρει στο ότι η Ευρώπη, έστω αργά, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως έχει έρθει η ώρα να αποσυνδεθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου. Παράλληλα, διατύπωσε την πρόταση να αξιοποιηθούν να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ανυπολόγιστες. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια που δεν χρειάστηκαν κράτη – μέλη με ισχυρές οικονομίες και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά επί της ουσίας να γίνει ανακατανομή και να μοιραστούν σε χώρες κράτη – μέλη που το έχουν πραγματικά ανάγκη για να στηρίξουν τις αδύναμες οικονομίες τους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και γι’ αυτή την πρόταση, υπάρχει συγκεκριμένη διορία: με άλλα λόγια, στο Μαξίμου θεωρούν ότι αν δεν ληφθεί κάποια σοβαρή απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 30 και 31 Μαΐου, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιμένει η Αθήνα αργότερα. Άλλωστε, τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι εξαιρετικά «ζόρικα» τόσο ως προς την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο όμως και ως προς την προϊούσα φθορά της κυβέρνησης. Το γεγονός, μάλιστα, ότι χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ουσιαστικά προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στο 6% είναι ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, έστω κι αν αυτά υπονομεύσουν τα δημόσια έσοδα και, άρα, την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ