Ανάλυση του Politico: Η έλλειψη μικροτσίπ ίσως κρίνει τον πόλεμο Ουκρανία

Tο τεράστιο έλλειμμα από μικροτσίπ της Ρωσίας φαίνεται να προκαλεί ένα σοβαρό τεχνολογικό πλήγμα στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και 6 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία το μέλλον του πολέμου μοιάζει αβέβαιο, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Politico.

Έχοντας εκτοξεύσει (ή χάσει στη μάχη) πολύ περισσότερη πυραυλική ισχύ απ’ ό,τι περίμεναν αρχικά, οι στρατιώτες της Μόσχας βασίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε αρχαία αποθέματα πρωτόγονων πυρομαχικών της σοβιετικής εποχής, ενώ οι δυτικές ένοπλες ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να ανατρέψουν την κατάσταση μέσω αντεπίθεσης με ακριβή χτυπήματα σε χωματερές πυρομαχικών και βασικές υποδομές, όπως γέφυρες.

Το Κίεβο γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα του πολέμου είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία θα βρει τρόπο να ανακτήσει την πρόσβαση σε τσιπ υψηλής τεχνολογίας και θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα τα αποκτήσει. Προκειμένου να επισημάνει τον κίνδυνο, η Ουκρανία στέλνει διεθνείς προειδοποιήσεις ότι το Κρεμλίνο έχει συντάξει λίστες αγορών με ημιαγωγούς (τσίπ), μετασχηματιστές, συνδετήρες, περιβλήματα, τρανζίστορ, μονωτές και άλλα εξαρτήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα από εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία. το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, τις οποίες χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια.

Το μήνυμα είναι σαφές: Μην αφήσετε τους Ρώσους να πάρουν στα χέρια τους αυτά το gadget.

Το POLITICO έχει δει μια από τις ρωσικές λίστες, η οποία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας, από τα πιο κρίσιμα στοιχεία έως τα λιγότερο σημαντικά. Περιλαμβάνει ακόμη και την τιμή ανά είδος που αναμένει να πληρώσει η Μόσχα, μέχρι το τελευταίο εξάρτημα. Ενώ το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την προέλευση του καταλόγου, δύο ειδικοί στις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού επιβεβαίωσαν ότι ήταν σύμφωνος με άλλα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις ανάγκες της Ρωσίας.

Με την πρώτη ματιά, η Ρωσία δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει την πιο ευαίσθητη τεχνολογία στις λίστες. Με μόνο πολύ βασική εγχώρια τεχνολογία, το Κρεμλίνο βασίστηκε σε βασικούς παίκτες στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία για προμηθευτές ημιαγωγών τα τελευταία χρόνια και αυτοί θα πρέπει να είναι ακατανόητοι χάρη στις κυρώσεις. Η δυσκολία θα προέκυπτε στο εάν μια ενδιάμεση χώρα όπως η Κίνα επρόκειτο να αγοράσει τεχνολογίες και μετά να τις πουλήσει στη Μόσχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι Ρώσοι φαίνεται να βγάζουν τσιπς από οικιακές συσκευές όπως τα ψυγεία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ τόνισε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε ένα σημείο καμπής όπου το τεχνολογικό πλεονέκτημα αποδεικνύεται αποφασιστικό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Ρώσοι έχουν ήδη ξοδέψει σχεδόν το μισό… από το οπλοστάσιο τους», είπε στο POLITICO.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία εκτίμησε ότι η Ρωσία έπεσε σε μόλις «τέσσερις δωδεκάδες» υπερηχητικούς πυραύλους. “Αυτά είναι αυτά που έχουν ακρίβεια και ακρίβεια λόγω των μικροτσίπ που διαθέτουν. Αλλά λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι παραδόσεις αυτού του εξοπλισμού μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας… σταμάτησαν και δεν έχουν τρόπο να αναπληρώσουν αυτά τα αποθέματα. ”

Τσιπ στο μενού

Από τα 25 αντικείμενα που η Ρωσία αναζητά πιο απεγνωσμένα, σχεδόν όλα είναι μικροτσίπ που κατασκευάζονται από τις αμερικανικές εταιρείες Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom και Texas Instruments. Ολοκληρώνουν τη λίστα τα τσιπ της ιαπωνικής εταιρείας Renesas, η οποία εξαγόρασε την IDT με έδρα τις ΗΠΑ, τη γερμανική Infineon, η οποία εξαγόρασε την Cypress με έδρα τις ΗΠΑ, τα μικροκυκλώματα από την αμερικανική εταιρεία Vicor και τις συνδέσεις της αμερικανικής εταιρείας AirBorn. Μερικά από τα είδη μπορούν να βρεθούν εύκολα σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές ηλεκτρονικών ειδών, ενώ άλλα έχουν εξαντληθεί εδώ και μήνες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Το φθηνότερο είδος στη λίστα κορυφαίων προτεραιοτήτων, ο πομποδέκτης ethernet 88E1322-AO-BAM2I000 gigabit που κατασκευάζεται από τη Marvell, προφανώς μπορεί να αγοραστεί από τη Μόσχα για 430,83 ρούβλια το τεμάχιο ή περίπου 7 €. Το πιο ακριβό αντικείμενο, μια προγραμματιζόμενη συστοιχία πύλης πεδίου 10M04DCF256I7G που κατασκευάστηκε από την Intel, μπορεί να αγοραστεί με υψηλές τιμές 66815,77 ρούβλια ή 1.107 € το καθένα, σύμφωνα με τη λίστα (πριν από την έλλειψη chip, θα κόστιζε κάτω από 20 €).

Όσον αφορά τη λίστα μεσαίας προτεραιότητας, εταιρείες όπως η γερμανική Harting και η ολλανδική Nexperia (η οποία εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Wingtech το 2019) εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι Ρώσοι αναζητούν μια σειρά από περιβλήματα και συνδέσμους της Harting, έδειξε η λίστα, συμπεριλαμβανομένων των 09 03 000 6201 και 09 03 000 6104, καθώς και των 74LVC1G14GV, 125 μετατροπέων buffer, 244AP και μετατροπέων 74LVC1G14GV της Nexperia/NXP.

Ο James Byrne, διευθυντής πληροφοριών ανοιχτού κώδικα και ανάλυσης στο κορυφαίο think tank RUSI για την άμυνα και την ασφάλεια, είπε ότι είναι πιθανό η Ρωσία να αγοράζει απόθεμα δυτικών μικροτσίπ και άλλου βασικού εξοπλισμού εδώ και χρόνια, αλλά τώρα μπορεί να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα.

Το πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών της Ρωσίας είναι «εκτεταμένο, χρηματοδοτείται καλά και έχουν μια τεράστια στρατιωτική και βιομηχανική βάση που παράγει υλικό», είπε ο Μπερν. “Αλλά τώρα έχουν ξοδέψει αρκετά  από αυτά στην Ουκρανία, χρειάζονται μεγάλο όγκο νέων προμηθειών. Και οι κυρώσεις θα τους δυσκολέψουν περισσότερο… Άρα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε κρίσιμα πράγματα, και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά τα έγγραφα. Προφανώς πιστεύουμε ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες».

Τρύπες στο μπλόκο

Από την τελευταία της εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι δυτικές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στις αλυσίδες εφοδιασμού της με μικροτσίπ για να μειώσουν τις στρατιωτικές της ικανότητες. Οι νέες κυρώσεις συνοδεύονται από χρόνια αυστηρότερων ελέγχων στις πωλήσεις τσιπ – που συχνά εμπίπτουν σε «αγαθά διπλής χρήσης» επειδή χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές εξίσου – βάσει διεθνών συμφωνιών όπως ο Διακανονισμός του Wassenaar καθώς και η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ .

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών πολύ συχνά αποτυγχάνουν να σταματήσουν τη μεταφορά τεχνολογίας σε ανεπιθύμητους παράγοντες και οντότητες.

«Από τη στιγμή που τα τσιπ εγκαταλείψουν το εργοστάσιο είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού καταλήγουν», δήλωσε ο Diederik Cops, ανώτερος ερευνητής στις εξαγωγές όπλων και το εμπόριο στο Flemish Peace Institute, έναν ερευνητικό οργανισμό που συνδέεται με το φλαμανδικό κοινοβούλιο.

Οι αστυνομικοί είπαν ότι οι ρωσικές οντότητες που προμηθεύουν τον στρατό έχουν διάφορους τρόπους για να αποκτήσουν κρίσιμα αγαθά, που κυμαίνονται από την αγορά τους σε μη ελεγχόμενες διαδικτυακές αγορές έως τη χρήση τρίτων μαγαζιών και εταιρειών ταχυδρομικών υπηρεσιών για λαθραία μεταφορά κιτ υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.

«Χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν έχουν αποκτήσει χρόνια τεχνογνωσίας για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Η Ρωσία σίγουρα θα έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτό τους τελευταίους μήνες… Οι Ρώσοι μπορούν επίσης να βασιστούν σε ιστορική τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν τέτοιους διαύλους: Ήταν ρουτίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και έχει μακρά σύνορα με γειτονικές χώρες και ένα μεγάλο δίκτυο συμμαχικών κρατών για να συνεργαστεί», δήλωσε ο Cops.

Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δημιουργήσει καθεστώτα αδειοδότησης για να εμποδίσουν τις εταιρείες να εξάγουν πιθανή στρατιωτική τεχνολογία σε πελάτες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κίνδυνος για την ασφάλειά τους. Αλλά «είναι τεράστια πρόκληση να παρακολουθούμε τα παράνομα κανάλια διάδοσης, ακόμη και τα νόμιμα κανάλια, για να δούμε ποιος είναι ο τελικός χρήστης», είπε ο Cops.

Σύμφωνα με τον Damien Spleeters, αναπληρωτή διευθυντή επιχειρήσεων στην Conflict Armament Research (CAR), μια οργάνωση που ειδικεύεται στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό όπλων πολέμου που εντοπίζει επί του παρόντος εξαρτήματα που βρίσκονται στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε ποιο βαθμό λειτουργούν οι κυρώσεις: «Ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής παρήχθησαν πριν από την εισβολή. Είναι αποθέματα που χρονολογούνται πριν από τις κυρώσεις», είπε.

Αλλά οι Ρώσοι σίγουρα «εξαντλούνται» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Shmyhal. «Χρησιμοποιούν τον σοβιετικό εξοπλισμό και τους πυραύλους τους που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960 ή του 70», είπε.

Η Ρωσία είναι τόσο απελπισμένη για τους πιο εξελιγμένους ημιαγωγούς για το οπλικό της πρόγραμμα, έχει καταφύγει στην αφαίρεση μικροτσίπ από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία για χρήση στον στρατιωτικό εξοπλισμό της, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο  τον Μάιο , αποδίδοντας πληροφορίες σε Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί βετεράνοι εθνικής ασφάλειας διαφωνούν με την αισιόδοξη εκτίμηση από την ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Λένε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν μικρή ικανότητα να εμποδίσουν άλλα καθεστώτα -ιδιαίτερα την Κίνα- να μεταφέρουν μικροτσίπ στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει δει στοιχεία ότι η Κίνα μεταφέρει τεχνολογίες στη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει το Πεκίνο σε αυστηρές κυρώσεις. Αλλά η κινεζική κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν θα θέσει νέους περιορισμούς στην εμπορική της σχέση με τη Ρωσία και ο Turpin και άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος οι δυτικές κυβερνήσεις να είναι σίγουρες για τη συμπεριφορά τους.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Εμπορίου, το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις τεχνολογίας, έχει «λιγότερους από 10 «επιθεωρητές» στην Κίνα που υποτίθεται ότι θα καθορίσουν εάν τα τσιπ έχουν εκτραπεί σε κινεζική στρατιωτική χρήση», είπε ο Turpin, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε αποτελεσματικοί στις επιθεωρήσεις γιατί η κινεζική κυβέρνηση απαιτεί προηγούμενη προειδοποίηση.

Απελπισμένοι καιροί, απελπισμένα μέτρα

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η σχέση της με τη Δύση έγινε ολοένα και πιο παγωμένη, η Ρωσία εφάρμοσε ένα πρόγραμμα υποκατάστασης εισαγωγών, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Αυτές οι προσπάθειες γίνονται όλο και πιο επείγουσες τώρα.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας έχει ετοιμάσει προτάσεις που επιδιώκουν να δώσουν κίνητρα στις τοπικές εταιρείες να παράγουν τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που χρειάζονται το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ανέφερε η επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti τον περασμένο μήνα. Τα μέτρα, με ημερομηνία 22 Αυγούστου, περιλαμβάνουν μείωση του φόρου για τις σχετικές εταιρείες, μείωση των ασφαλίστρων, παροχή προνομιακών δανείων και εγγύηση αγορών. Τα μέτρα πρόκειται να εγκριθούν και να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Vedomosti.

Το πρόβλημα για τη Μόσχα είναι ότι τέτοια μέτρα απέτυχαν στο παρελθόν, βαλτωμένα από εκτεταμένη διαφθορά και δωροδοκία, για να μην αναφέρουμε τη διαρροή εγκεφάλων — και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει τώρα.

Μια έρευνα του Reuters με τη RUSI τον Αύγουστο έδειξε ότι τα στοιχεία των αμερικανικών και άλλων δυτικών εταιρειών τεχνολογίας εξακολουθούσαν να είναι γεμάτα με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης.

Τέτοια δυτικά εξαρτήματα, και ιδιαίτερα τα μικροτσίπ, είναι βασικά για τον στρατό της Ρωσίας να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ