Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 31ης Μαρτίου αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία, κατέληξαν να αποκτήσουν έντονα πολιτικό χαρακτήρα γενικευμένης διαμαρτυρίας κατά του τρόπου διαχείρισης της εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΡΛΚ, που μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2023 υπέφερε από εσωτερικές διαμάχες κατάφερε να συγκεντρώσει 17 εκατομμύρια ψήφους. Έγινε έτσι πρώτο κόμμα, φτάνοντας το 37%, με δεύτερο το ΑΚΡ για πρώτη φορά με 35,53%.

Ισχυροί δήμαρχοι ηγούνται πλέον των μεγάλων μητροπολιτικών δήμων όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, οι οποίοι αποκτούν τώρα χαρακτηριστικά πολιτικών ηγετών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον εκλεγμένο ως το 2028 πρόεδρο Ερντογάν. Αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν ότι οι εκλογές της 31ης Μαρτίου άλλαξαν ολοκληρωτικά το πολιτικό σκηνικό και ότι από αυτή τη στιγμή αρχίζει η πτώση του Ερντογάν. Οι δημοσκόποι που αυτή τη φορά έπεσαν γενικά μέσα στις προβλέψεις τους για ήττα των υποψηφίων του ΑΚΡ, θεωρούν δε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν κέρδισε το ΡΛΚ αλλά έχασε το ΑΚΡ.

Σήμερα ο απολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων από το ΕΚΡ

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο η συντριπτική ήττα του κόμματος έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποφασιστικά το οικονομικό πρόγραμμα του υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για την πάταξη του πληθωρισμού που θεωρητικά θα πρέπει να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το επόμενα 4 χρόνια, μέχρι τις επόμενες εκλογές δηλαδή, θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Σήμερα συνεδριάζει το κεντρικό όργανο του ΑΚΡ, η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος υπό τον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές και ως κύριο θέμα θα είναι η αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είναι πιθανό από τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση, να διαφανεί η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν και το επιτελείο του για να ανακόψει τις αρνητικές επιπτώσεις της εκλογικής του ήττας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ