Ακραία εκλογικά σενάρια βρίσκονται ξανά επί τάπητος στο Μαξίμου

Μόλις περάσει και αυτή η εβδομάδα, «καίγεται» και συνταγματικά πια το σενάριο για διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή του Θωμά, ήτοι στις 23 Απριλίου. Αυτό, όμως, ουδόλως σημαίνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν «κλειδώσει» για τις 21 ή τις 28 Μαΐου, αφού στο Μαξίμου ασκούνται πλέον και σε… ακραία σενάρια.

Οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα «focus groups» φτάνουν βροχηδόν εδώ και δύο εβδομάδες στο πρωθυπουργικό μέγαρο, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να βασανίζεται από δύο ερωτήματα: πρώτον, κατά πόσον είναι αναστρέψιμο ή όχι το πλήγμα που έχει υποστεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Και, δεύτερον, αν η δημοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος συνδέεται με το πόσο πρόσφατο και νωπό είναι το σοκ από την εθνική τραγωδία των Τεμπών ή αν πρόκειται για το χρονικό μίας προαναγγελθείσης φθοράς, που απλώς περίμενε ένα γεγονός-καταλύτη για να εκδηλωθεί.

Το παρασκήνιο…

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως και οποισδήποτε άλλος, εδώ που τα λέμε) ήξερε την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα είχε πάρει και τις τελικές του αποφάσεις αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, όπως λένε όσοι ξέρουν, ήθελε να επιμείνει στην ημερομηνία της 9ης Απριλίου, αλλά φοβήθηκε το δέος που πυροδότησε στην ελληνική κοινωνία το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και άκουσε όσους τού είπαν ότι η επιμονή στο ίδιο εκλογικό πλάνο συνιστά παιχνίδι με τη φωτιά σε αχαρτογράφητα νερά. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στην απόφαση να δώσει χρόνο στον χρόνο ο πρωθυπουργός, περιμένοντας να διαπιστώσει πού θα κάτσει η μπίλια των πολιτικών συσχετισμών και κάτα πόσον θα ατονήσουν, συν τω χρόνω, οι διαμαρτυρίες και αν θα αποκατασταθούν τα πλήγματα στο προφίλ του πρωθυπουργού σχετικά με το αν είναι «τεχνοκράτης» και αν συνεχίζει να έχει διαχειριστική επάρκεια ή όχι.

….και τα σενάρια

Τούτων δοθέντων, πλέον ο σχεδιασμός «δίνουμε χρόνο στον χρόνο για να γυρίσουμε το παιχνίδι» ήδη εφαρμόζεται. Άλλωστε, στο Μαξίμου διαπίστωσαν ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ένα κομμάτι των δημοσκοπικών απωλειών ενδεχομένως να είναι ανατάξιμο, όπως προέκυψε από τα ευρήματα των εταιρειών Pulse και Metron Analysis που παρουσιάστηκαν. Κάπως έτσι, λοιπόν, με το που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στις μετρήσεις, ήρθε η εσπευσμένη ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και το φορολογικό νομοσχέδιο με τις διευκολύνσεις και την αύξηση των δόσεων για όσους χρωστούν προς το Δημόσιο.
Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι όσο κι αν όλα δείχνουν ότι η 21η Μαΐου και, κυρίως, η 28η αποτελούν τις πιθανότερες ημερομηνίες για διεξαγωγή εκλογών, στο τραπέζι έχουν πέσει τα πάντα: «όλες οι Κυριακές που δεν περιλαμβάνονται στον έναν σχεδόν μήνα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι δυνητικά επιλέξιμες», σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, κάτι που σημαίνει ότι μετά την 28η Μαΐου, η επόμενη «ύποπτη» για εκλογές Κυριακή θα μπορούσε να είναι η 2α Ιουλίου: οι πανελλαδικές θα έχουν ολοκληρωθεί και ταυτοχρόνως δεν θα έχουμε μπει στο «βαθύ» καλοκαίρι –άλλωστε, και οι εκλογές του 2019 είχαν διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Ασφαλώς, αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί ένα ακόμη… ακρότατο σενάριο: την πιθανότητα διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κάτι που δεν συνηθίζεται –εξάλλου, είναι άτυπο «αξίωμα» στην Ελλάδα να μην διαταράσσονται τα λεγόμενα «μπάνια του λαού». Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια τα «μπάνια του λαού» είναι μόνο μπάνια των νέων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όσο ακραίο κι αν είναι το σενάριο για εκλογές το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, παραμένει στο τραπέζι. Και, αν ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι ο χρόνος τον βοηθά να επουλώσει τις πληγές του από την τραγωδία των Τεμπών, τότε τα «μπάνια του λαού» θα είναι περίεργα φέτος.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ