Αγωνία για τα ποσοστά στις ευρωεκλογές και προεκλογικά «δωράκια» από την κυβέρνηση

Πανικός επικρατεί στο Μαξίμου για το αν το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα έχει μπροστά τον αριθμό «3».

Έτσι η κυβέρνηση συνεχίζει τα προεκλογικά «δωράκια» με στόχο να στείλει (έστω και τελευταία στιγμή) το μήνυμα ότι λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι η χρέωση για συναλλαγές με POS ως 10 ευρώ μειώνεται στο 50% (ικανοποιώντας ένα από καιρού πάγιο αίτημα της λιανικής), τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει… μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν (διαβάστε ΕΔΩ) θα είναι και η παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.

Ήδη από το 2022 εφαρμόζεται πιλοτικά σύστημα επιβράβευσης με χρηματικό μπόνους συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων (όσοι εμπλέκονται με την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, αυτούς που εργάζονται για την επίτευξη έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτούς που εμπλέκονται στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων).

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, το μπόνους αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα φθάνει περίπου το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και θα μοιράζεται κατά 40% σε όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε ένα έργο και κατά 60% με απόφαση του εκάστοτε προϊσταμένου, ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί και την ατομική απόδοση για την επίτευξη των στόχων αυτών. Άλλωστε, όταν συζητείτο το θέμα αυτό, η Ν. Κεραμέως είχε πει ότι «θέλουμε αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αμείβονται περισσότερο».

Η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει πριν τις ευρωεκλογές ότι θα κάνει παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, καθώς και η ακρίβεια συνεχίζει να «τρέχει», ανοίγοντας διαρκώς «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ουσιαστικά απαγορεύουν οριζόντιες παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ