«Έτοιμη η Τουρκία να αναλάβει ρόλο εγγυητή» για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα

«Έτοιμη η Τουρκία να αναλάβει ρόλο εγγυητή» για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραήμ Ραϊσί ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή για τη διευθέτηση της κρίσης ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν και ο Ραϊσί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αν και δεν έχει άμεση εμπλοκή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και επηρεάζει την τρομοκρατική οργάνωση, όπως και άλλες ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ηγείται επίσης του «άξονα της αντίστασης», ενός συνασπισμού κατά του Ισραήλ, ενώ συχνά προειδοποιεί για «νέα μέτωπα» στον πόλεμο εφόσον το Ισραήλ συνεχίσει την πολεμική του προσπάθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Έτοιμη η Τουρκία να αναλάβει ρόλο εγγυητή» για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα

Νωρίτερα ο Ερντογάν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φανατισμό που νομιμοποιεί ακόμα και το φόνο παιδιών».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι σχεδόν 11.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις «ανελέητες» ισραηλινές επιθέσεις, σχόλια που σηματοδοτούν μια περαιτέρω όξυνση του τόνου του. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει ακόμη τη στρατιωτική της εκστρατεία, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Η ισραηλινή διοίκηση συνεχίζει να βομβαρδίζει σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, παραβιάζοντας όλες τις αξίες της ανθρωπότητας».

«Αν εμείς ως Μουσουλμάνοι δεν υψώσουμε τις φωνές μας σήμερα, πότε θα το κάνουμε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες παροχής βοήθειας και έχει στείλει 10 αεροσκάφη με πάνω από 230 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω της Αιγύπτου.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης δυτικές κυβερνήσεις, κατονομάζοντας ιδιαίτερα αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι δεν κατάφεραν «ούτε καν να επικρίνουν τους φόνους παιδιών ή να καλέσουν για μια κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...