Έρχεται το κρίσιμο crash test για τις αγορές – Αναπόφευκτο το κραχ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε πρόσφατα για την πιθανότητα τα επιτόκια της Fed να αυξηθούν έως και 7%, εκθέτοντας εκείνους στον χρηματοοικονομικό κόσμο που έπαιρναν πολύ ρίσκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
«Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%,» είπε τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας: «Αυτή θα είναι η παλίρροια που θα σβήσει πολλά ονόματα».
Το κατά πόσον οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για μια εκτεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων θα είναι ένα κεντρικό θέμα κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των κερδών τρίτου τριμήνου, ειδικά από τους κολοσσούς JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo.
Η Federal Reserve κατέστησε σαφές τον Σεπτέμβριο ότι αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτή η στάση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στις τράπεζες, καθιστώντας τις καταθέσεις πιο ακριβές, εμβαθύνοντας τις λογιστικές απώλειες σε ομόλογα που κατέχονται για επένδυση και δυσκολεύοντας τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Το επίκεντρο πολλών επενδυτών τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αυτό που λένε οι τράπεζες για ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας γνωστό ως καθαρά έσοδα από τόκους, το οποίο μετρά τη διαφορά μεταξύ του τι κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνειά τους και πληρώνουν για τις καταθέσεις.
Αυτά τα περιθώρια δέχθηκαν πίεση από την εκστρατεία της Fed για μείωση του πληθωρισμού και τον έντονο ανταγωνισμό για τους καταθέτες που ακολούθησε το χάος της άνοιξης, όταν οι πτωχεύσεις τριών σημαντικών περιφερειακών τραπεζών προκάλεσαν πανικό σε όλο τον χρηματοπιστωτικό κόσμο.
“Το χρονικό διάστημα που παραμένουμε σε αυτά τα επίπεδα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας”, δήλωσε στο Yahoo Finance ο Scott Siefers, αναλυτής της Piper Sandler.
“Εάν τα επιτόκια παραμείνουν εδώ για χρόνια, θα είναι απλώς τόσο υψηλότερα όπου οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα σε κάθε λογαριασμό”, ανέφερε

1_387.JPG

Τα απόνερα μιας κρίσης

Μετά την περιφερειακή τραπεζική κρίση του Μαρτίου, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν σημαντική υστέρηση έναντι του S&P 500 φέτος, παρόλο που έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά που είχαν φτάσει τον Μάιο.
Ο S&P Bank Index ETF (KBE) και ο S&P Regional Bank Index ETF (KRE) υποχωρούν περισσότερο από 18% και 29% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Ο S&P 500, αντίθετα, έχει κερδίσει σχεδόν 13% φέτος.
Ο Gerard Cassidy, αναλυτής της RBC που καλύπτει μεγάλες τράπεζες, είπε στο Yahoo Finance ότι εάν η Fed ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, οι μετοχές είναι πιθανό να υποχωρήσουν.
Αλλά ο κίνδυνος, είπε, είναι ότι η Fed δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό και πρέπει να λάβει απόφαση για επιτόκια πάνω από 7% το 2024.
«Αυτό είναι τα διακύβευμα για τις τράπεζες», είπε ο Cassidy σχετικά με την πιθανότητα περισσότερων αυξήσεων, αποκαλώντας το «μακροπρόθεσμο κίνδυνο» για τον κλάδο.
Οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου από την Federal Reserve δείχνουν μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων το 2023 πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

2_287.JPG

Τα μαθήματα του 2008

Η μεγάλη τράπεζα που φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για μια εποχή υψηλότερων επιτοκίων είναι η JPMorgan, η οποία σηματοδότησε ήδη από το 2020 ότι δεν ήταν διατεθειμένη να αναλάβει μεγάλο ρίσκο με μια εισροή καταθέσεων που πλημμύρισαν σε όλες τις τράπεζες τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της JPMorgan άρχισαν να επενδύουν αυτά τα χρήματα σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας σε μια αναζήτηση υψηλότερης απόδοσης, μόνο για να δουν την αξία αυτών των συμμετοχών να μειώνεται μόλις η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.
Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες που συσσωρεύτηκαν ευθύνονται εν μέρει για την πτώση της Silicon Valley Bank, η οποία προσπάθησε τον Μάρτιο να πουλήσει μεγάλα ποσά των ομολόγων της με ζημία σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερη ρευστότητα.
Ο Dimon, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ανησυχεί ότι ορισμένες τράπεζες δεν έκαναν αρκετά για να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους μετά τα γεγονότα της φετινής άνοιξης.
Η JPMorgan τον Μάιο αγόρασε μέρη από μία άλλη τράπεζα που κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές, την First Republic.
Η τρέχουσα περίοδος του θυμίζει, τους μήνες μετά την πτώση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008, την οποία η JPMorgan αγόρασε επίσης με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν αρκετά ιδρύματα που χρησιμοποίησαν αυτή την προειδοποίηση του Μαρτίου 2008 για να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε μια κρίση σε ολόκληρο το σύστημα που συντάραξε την παγκόσμια οικονομία τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

3_193.JPG

Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα

Όταν η JPMorgan ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αυτήν την Παρασκευή, τα κέρδη της αναμένεται να ξεπεράσουν τις άλλες μεγάλες τράπεζες.
Είναι η μόνη από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες που αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.
Το άλμα σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται επίσης να ξεπεράσει κατά πολύ εκείνο των Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.
Η Bank of America είναι μεταξύ των τραπεζών που πληρώνουν τώρα για μια απόφαση να συσσωρεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτές οι συμμετοχές μειώθηκαν κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια λογιστικά στις 30 Ιουνίου.
Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες είναι ένας μεγάλος λόγος που οι επενδυτές έχουν ωθήσει τη μετοχή της Bank of America κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η Bank of America θα χρειαστεί να πουλήσει αυτές τις συμμετοχές, και ως εκ τούτου να καταγράψει ζημιά.
Ωστόσο, οι μικρότερες τράπεζες μπορεί να μην έχουν τόσες πολλές επιλογές, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ανησυχία στους επενδυτές.
Όλες οι τράπεζες διατήρησαν μη πραγματοποιηθείσες ζημίες 309,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 9% από το πρώτο τρίμηνο και αύξηση 28% από πέρυσι.
«Ένα ίδρυμα που έχει πολύ μεγάλες απραγματοποίητες απώλειες χωρίς επαρκείς εξηγήσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία και αυτό είδαμε την άνοιξη», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Έρικ Ρόσενγκεν, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης.
Θα υπάρχουν άλλες προκλήσεις που πρέπει να αναζητήσετε στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι μεγάλες και οι μικρές τράπεζες θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα για μελλοντικές απώλειες δανείων και θα λάβουν υψηλότερες χρεώσεις καθώς οι δανειολήπτες αρχίζουν να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

4_125.JPG

Προμήθειες

Μεγάλες τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες στη Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, θα προσπαθήσουν επίσης να δείξουν ότι η διετής ύφεση στις συναλλαγές μειώνεται επιτέλους.
Ωστόσο, η «ξηρασία» απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.
Τα παγκόσμια έσοδα από την επενδυτική τραπεζική αναμένεται να μειωθούν κατά 10% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο και κατά 17% από ένα χρόνο πριν.
Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι όλα κακά για τον κλάδο, είπαν ορισμένοι αναλυτές.
Επιτρέπουν στους τραπεζίτες να χρεώνουν περισσότερα για τα δάνειά τους και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένα ιδρύματα όταν αυξάνεται η ζήτηση για νέα δάνεια.
Και οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν το 2024, εάν είναι σαφές ότι η Fed έχει ολοκληρώσει την εκστρατεία της για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Εκτός από τον κίνδυνο να αυξηθούν οι απώλειες δανείων, «υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τελικά, θα πρέπει να είναι θετικό για τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών», δήλωσε στο Yahoo Finance ο David Chiaverini, περιφερειακός και μεσαίου μεγέθους τραπεζικός αναλυτής της Wedbush.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ