Έρχεται μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει θέσει σε αναμονή την πολιτική της αυστηρής νομισματικής σύσφιξης, διατηρώντας συγκρατημένη στάση και μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Παρόλο που στις πρόσφατες δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά το καλοκαίρι, επισημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία προτού είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. «Εκτός εάν είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα και έχουμε τα δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό, δεν πρόκειται να κηρύξω τη νίκη», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ έκανε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή της στο Bloomberg House, από το Νταβός, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ερωτηθείσα για την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, απάντησε ότι είναι πιθανό, αλλά τόνισε την ανάγκη επιφυλακτικότητας λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και της ανάγκης για περαιτέρω σταθεροποίηση των δεικτών.

Η Λαγκάρντ επιδιώκει να μετριάσει τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ αναγνωρίζει ότι οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να μειώσουν το κόστος δανεισμού. Επισημαίνει ότι οι απόψεις των αξιωματούχων βασίζονται στα δεδομένα και στις εγχώριες συνθήκες κάθε χώρας. Τέλος, τόνισε ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή και να μην βοηθούν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ