Έξι νέες δομές εγκλεισμού προσφύγων ετοιμάζει η κυβέρνηση – Αντιφάσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης

Τη δημιουργία έξι νέων δομών φιλοξενίας ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης στον ΣΚΑΪ, αρχής γενομένης από τη Λέσβο και τη Χίο. Παραδέχτηκε ότι φέτος υπάρχει σημαντική αύξηση στις προσφυγικές ροές, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η πολιτική της αποτροπής και των κλειστών δομών θα συνεχιστεί, παρά τα τραγικά αποτελέσματα με το ναυάγιο της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι.

«Έξι νέες δομές θέλουμε, διότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ασφαλές σύστημα υποδοχής» είπε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα σύστημα απολύτως ασφαλές, να μειώνει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία» και βγάζοντας τελείως από το κάδρο αυτούς που αφορούν άμεσα οι δομές, δηλαδή τους πρόσφυγες και τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί. Μόνο μετά από υπενθύμιση του δημοσιογράφου πρόσθεσε «και για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους».

Οι δομές που κατασκευάζει, αν και ανοιχτές, ακολουθούν το μοντέλο των κλειστών δομών, ενώ ελάχιστη είναι η πληροφόρηση που υπάρχει για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Τραγική επιβεβαίωση γι’ αυτό ήταν άλλωστε ο θάνατος ενός Ινδού στην Αμυγδαλέζα, στον οποίο δεν χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Αναφορά γι’ αυτό είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας Γιώργου Ψυχογιού.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού δεν είναι ενθαρρυντικά. Ούτε μία λέξη συμπόνοιας δεν εξέφρασε για το ναυάγιο της Πύλου. Αντίθετα, κάλυψε απόλυτα τη στάση του Λιμενικού Σώματος επιπλήττοντας μέσα του εξωτερικού που ανέδειξαν το θέμα. Βολές εξαπέλυσε και κατά των New York Times επειδή δεν ανέφεραν ότι έχει διασώσει μισό εκατομμύριο κόσμο από το 2012! Μιλώντας για αριθμούς όμως ξέχασε ένα πολύ βασικό… να προσμετρήσει τους θανάτους, τις βίαιες επαναπροωθήσεις, τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων στις κλειστές δομές και πολλά δυσάρεστα νούμερα που παραμένουν στο σκοτάδι.

Ο υπουργός μπορεί να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μηδενίσει τις «παράτυπες ροές», ωστόσο αυτό μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να ακουστεί. Ειδικά όταν το φαινόμενο είναι καθημερινό. Μόλις χθες, νοτιοδυτικά της Πύλου έγινε επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών από τη θάλασσα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 100 επιβαίνοντες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ