Έντονη ανησυχία: Η διπλή «εμπλοκή» της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αφορούν άμεσα την Ελλάδα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ο ελληνικός πληθυσμός που ζει σε περιοχές όπου αυτή τη στιγμή γίνονται ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά τους Έλληνες στην περιοχή της Μαριούπολης.

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό 500.000 κατοίκους και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, δίπλα στην Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ζουν σήμερα 98.000 Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στην περιφέρεια της Μαριούπολης υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων. Οι Έλληνες της Μαριούπολης αποτελούν σήμερα ένα από τα τελευταία εναπομείναντα συμπαγή μέρη του παρευξείνιου Ελληνισμού. Η Μαριούπολη είναι στην νοτιοανατολική Ουκρανία στην περιφέρεια Ντομπάς, που περιλαμβάνει τις δυο αποσχισθείσες περιοχές (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ). Όμως, Η Μαριούπολη, ακόμη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Στρατού της Ουκρανίας, αλλά είναι πολύ πιθανόν, να γίνει στόχος του ρωσικού στρατού, στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής».

Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο πεδίο επιχειρήσεων.

Το θέμα της ασφάλειας των Ελλήνων είχε θέσει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας. Ήδη από ελληνικές βάσεις έχουν απογειωθεί αμερικανικά ιπτάμενα μέσα που προωθούνται στην Πολωνία. Σε επιφυλακή είναι οι αμερικανικές βάσεις και επειδή ακόμη ουδείς μπορεί να ξέρει πόσο θα κλιμακωθεί η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής.

ΠΗΓΗmilitaire.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ